GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poreska uprava prodaje srpsku imovinu na Kosovu

PRIŠTINA - Zbog neplaćanja poreza društvene firme na Kosovu polako prelaze u ruke privatnog vlasništva. Poreska uprava Kosova od društvenih firmi porez naplaćuje isključivo zaplenom objekata ili zastarelih sredstava za rad, pa su bivšem poljoprivrednom kombinatu "Mladost", a današnjoj "Agrokulturi" zaplenjena dva objekta koji se nalaze na periferiji grada i 17 hektara zemlje nedaleko od sela Šilovo kod Gnjilana.

Na javnoj licitaciji koju je u avgustu obavila Poreska uprava Kosova u Gnjilanu ova imovina je prodata, a najveća prihvaćena vrednost dva objekta, od kojih je u jednom smešten supermarket "Agmija", a u drugom restoran "Ideal" za 285.000 evra. Za obradivu zemlju površine 17 hektara na kojoj su se nekada uzgajale maline najveća cena je bila 100.000 evra.

Uterivanje dugova na ovaj način Poreskoj upravi Kosova postaje svakodnevna praksa i pored protivljenja Kosovske agencije za privatizaciju koja je voljna da posao prodaje društvene imovine koja je u vlasništvu Republike Srbije uradi sama bez mešanja drugih institucija. U ovom gradu su na redu lokali koje poseduje preduzeće "16 novembar", danas nazvano "28. nentori", Fabrika baterija IBG, Duvanski kombinat, itd.

Na celom Kosovu je situacija slična, pa se deo kosovskog budžeta puni na ovaj način. Kosovska agencija za privatizaciju do sada je završila prodaju nekoliko firmi, poput Fabrike metalnih konstrukcija "Goša" u Gnjilanu za mizernih 630.000 evra, a fabriku "Vineks" u Vitini za oko 700.000 evra. Na zemlji koja je u vlasništvu preduzeća, sada novi vlasnici zidaju nove objekte, uglavnom supermarkete. Prilikom privatizacije na Kosovu otpremninu dobijaju samo Albanci koji su radili pre 1989. godine i oni koji su u fabrike ušli posle 1999. godine. Srbima se otpremnina ne isplaćuje pod izgovorom da su napustili radna mesta posle 1999. godine.

Z. Kovačević (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Nacrt zakona o stranim ulaganjima nije usklađen sa propisima Evropske unije
Vojska potpisala tri ugovora sa Miletom Dragićem
Visoki izdaci osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije
Poreska uprava prodaje srpsku imovinu na Kosovu
Vlada Srbije odobrila veće cene, odluka se primenjuje od prekjuče
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (7)
Suficitarna i "fakultetska" zanimanja
Počele gužve ispred knjižara