GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Visoki izdaci osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije

Kanadski model - skuplji stan

Premija osiguranja bankarskog zajma kod NKOSK-a iznosi od 1,5 do 2,95 odsto od vrednosti kredita, a uz to treba platiti još oko 150 evra

BEOGRAD - Nacionalna korporacija za stambene kredite (NKOSK)počela je s radom u oktobru 2004. godine, a do sada je osigurala više od 3.500 stambenih kredita, vrednih više od 100 miliona evra. Oko 1.100 kredita je subvencionisala vlada u okviru svog programa za stambene kredite, mlađima od 45 godina.

Kod uzimanja stambenog kredita osiguranog kod NKOSK, njoj se plaća premija osiguranja od 1,5 do čak 2,95 odsto vrednosti kredita, što za pozajmicu od 50.000 evra iznosi od 750 do 1.500 evra. Ukoliko dužnik nema životno osiguranje mora da plati dodatnih 0,25 odsto, što za navedeni kredit košta još oko 125 evra. Uz to za sve kredite naplaćuje se fiksna naknada od 30 evra.

Hipoteka za godinu dana
Međutim, za stambene kredite kod skoro svih banaka, bili oni osigurani kod NKOSK ili ne, potrebna je hipoteka kao sredstvo obezbeđenja banke, pa se postavlja pitanje za šta služi dodatno osiguranje banaka kod ove vladine agencije. U slučaju da se desi osigurani događaj, odnosno da dužnik izgubi posao ili iz nekog drugog razloga prestane da plaća rate, NKOSK isplaćuje banci anuitete sve dok se ne realizuje hipoteka i banka naplati svoje dugove. To, prema rečima bankara traje do godinu dana i nije neko preterano osiguranje bankama. Po naplati hipoteke banka vraća korporaciji sumu koju je isplatila umesto dužnika. S druge strane, u praksi je dokazano da građani kada dignu hipoteku za kredit, ne samo da plaćaju rate, nego to čine bez kašnjenja, pa su banke vrlo retko u situaciji da moraju da aktiviraju hipoteku. U slučaju da, kada se naplati hipoteka i to ne pokrije dugove banci, NKOSK namiruje samo 75 odsto gubitaka banke. Međutim, to se vrlo teško može desiti s obzirom na to da prilikom davanja stambenog kredita banke traže hipoteku na nekretninu koja je 1,1 do 1,5 puta vrednija od kredita, a na tržištu nekretnina zaista nije teško prodati stan za 70 odsto njegove vrednosti.
- Ionako su krediti jako skupi, a ovako se još više poskupljuju. Stambeni krediti se obezbeđuju hipotekama, pa se postavlja pitanje zašto još i obezbeđenje kod Nacionalne korporacije. Čemu postojanje takve institucije, kada se zakonima omogućava sve efikasnije realizovanje hipoteke. Kada se formirala ova Korporacija pričalo se da je to kanadski model, pa ako nešto postoji u jednoj zemlji, ne znači da se mora preseliti i u Srbiju. Regulatorna tela koja su uvela ovakvu instituciju trebalo je prvo da ispitaju opravdanost njenog postojanja. Ovako dodatni troškovi samo opterećuju građane i izdržavaju birokratski aparat - istakao je Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta, koji je prvi, a za sada i jedini skrenuo pažnju na opravdanost ove institucije.
Jeftiniji zbog NBS

Iako osiguranje stambenih kredita koje nudi korporacija poskupljuje pozajmice, ipak su one jeftinije na tržištu od neosiguranih kredita. Kamatna stopa na kredit za kupovinu nekretnina koji je osiguran u švajcarskim francima je oko 4,5 odsto, a u evrima šest- sedam odsto godišnje, dok su kamate na neosigurane kredite devet-deset odsto. Razlog je što se sama država, odnosno Narodna banka, postarala da stambeni krediti osigurani kod NKOSK budu jeftiniji od ostalih jer se obavezna rezerva banaka "umanjuje za iznos dugoročnih stambenih kredita pod uslovom da su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita".

M. Obradović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Nacrt zakona o stranim ulaganjima nije usklađen sa propisima Evropske unije
Vojska potpisala tri ugovora sa Miletom Dragićem
Visoki izdaci osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije
Poreska uprava prodaje srpsku imovinu na Kosovu
Vlada Srbije odobrila veće cene, odluka se primenjuje od prekjuče
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (7)
Suficitarna i "fakultetska" zanimanja
Počele gužve ispred knjižara