GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Pretnje Adema Demaćija, idejnog tvorca nezavisnog Kosova

Priprema se novo krvoproliće

Kosovska završnica je odavno predodređena, sada političari obeju strana igraju poslednje skečeve. Velikosrpska stvar je propala i srpski narod nije uspeo da odbrani ovu ideju

Adem Demaći, najpoznatiji politički zatvorenik bivše SFRJ i idejni tvorac nezavisnog Kosova još od 1958. godine kada je javno govorio da "na Balkanu nema mira dok se Kosovo ne otcepi od Jugoslavije", danas je predsednik Književnika Kosova i živa legenda na kosovskoj političkoj sceni. U razgovoru za Glas na terasi prištinskog hotela Grand, Demaći, koji je svojevremno bio i predsednik političkog krila OVK, kaže da ništa nije izgubio tokom 28 godina, koliko je ukupno proveo po zatvorima bivše Jugoslavije, zbog propagiranja ideje nezavisnog Kosova i da bi i danas postupao isto.

Da li je kosovsko pitanje blizu završnice?
- Završnica je već odavno predodređena. Sada se igraju neki skečevi... Drame, neke komedije....

Ko i zašto igra te igre?
- Pa, igraju ih prvo ovi naši ovde sa Kosova...

Mislite na albanske političare?
- Ne samo na njih... Igraju ih i političari iz Srbije, naravno, a ovi naši prijatelji iz međunarodne zajednice ih režiraju.

Na koje to igre međunarodne zajednice mislite?
- Oni pokušavaju da situaciju dovedu do toga da obe strane dođu do približavanja stavova, kako bi naši prijatelji iz Saveta bezbednosti mogli lakše, kada za to dođe vreme, da preseku stvari bez neke velike drame. Gospodi iz inostranstva je bitno da se ne kaže da su oni nametnuli rešenje statusa nego da su, eto obe strane, Priština i Beograd našle neku soluciju koja može da opstane i može da se prihvati. To bi bilo najuopštenije kako se i šta sada radi na budućem statusu Kosova.

UČIO OD SRBA

Demaći je dobitnik nagrade Evropskog parlamenta za slobodnu reč i misao koja nosi ime najpoznatijeg ruskog disidenta " Saharovljeva nagrada".
Zbog disidentskog ponašanja još krajem pedesetih godina u bivšoj SFRJ prvi put je odležao pet godina zatvora. Čim je izašao, 1961. godine, osnovao je ilegalnu terorističku organizaciju Revolucionarni pokret za ujedinjenje Albanaca. Na jednom skupu podigao je zastavu sa crnim orlom, zbog čega je "dobio" novih 15 godina robije. Zbog "neprijateljskog organizovanja i ugrožavanja SFRJ", osuđen je na dodatnih 15 godina, a zahvaljujući angažovanju Hrvata i Slovenca (uz blagoslov Predsedništva SFRJ), pomilovan je i pušten na slobodu 1990. godine. Godine 1993. rekao je da je upravo od Srba naučio kako treba voleti svoj narod i kulturu, i da su upravo Srbi, na indirektan način, uticali na formiranje njegovih ideja i političkih stavova.

Dakle, niste zadovoljni ulogom međunarodne zajednice koju ima u pregovaračkom procesu?
- Svi ovi sastanci u Beču, letovi gospodina Ahtisarija čas u Prištinu, čas u Beograd imaju za cilj samo jedno: Naći prihvatljivu soluciju, ali sa pritiscima, naročito na prištinske političare, kako bi popustili Srbiji koja traži čisto srpske opštine, što je glupost u vremenu kada pokušavamo da se približavamo Evropi. Srpska strana to čini da bi ostavila mogućnost podele Kosova, odnosno da bi kontrolisala sever Kosova. Beograd se trenutno bori za teritoriju, to jest da dobije što veći procenat. Ovaj srpski cilj je oduvek bio isti.

Pa zar se i albanski političari ne bore za teritoriju?
- I albanski i srpski političari su isti. I jedni i drugi brane fotelje. Politički cilj nemaju ni jedni ni drugi. Međunarodna zajednica, međutim, ne vidi da se priprema novo krvoproliće. Srpske vlasti se bore za vlast, a ne za interese države Srbije. Sa kartom Kosova u rukama igraju na lažni patriotizam. Srpska država je mnogo izgubila stvarajući taj srpski hegemonizam još od njenog nastanka. Velikosrpska stvar je propala i srpski narod nije uspeo da odbrani ovu ideju.

Ali koreni srpske države su na Kosovu. Nije tu reč ni o kakvoj velikosrpskoj ideji, zar ne?
- Živela je Srbija i ranije bez Kosova, i to 500 godina.

A šta je sa idejom velike Albanije?
- I kada bi se svi Albanci sa ovih prostora ujedinili, Albanija bi bila opet mala. To je ideja koju je stvorila Srbija da bi prikrila svoje velikosrpske ideje. Albanci žive u državama koje su okupirali drugi. Svet prihvata nezavisno Kosovo koje će postojati u okviru Evropske unije. Pod ovim krovom albanski narod će se naći ujedinjen. Srbija hoće Kosovo koje neće biti prihvatljivo ni za Srbe ni za Albance i zato hoće podelu, što bi značilo palestinizaciju Kosova. Cilj Srbije je, dakle, da Kosovo ostane samo žarište u Evropi.

Brankica Ristić


vesti po rubrikama

^tema

U Vojsci Crne Gore ukinuto redovno služenje vojnog roka
Genetski modifikovana hrana za stanovnike zemalja trećeg sveta
Pretnje Adema Demaćija, idejnog tvorca nezavisnog Kosova
ČEKAJUĆI FAJRONT - DRAGOLJUB PETROVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange