GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nema zvanične potvrde o povlačenju sudije iz procesa za ubistvo Zorana Đinđića

Kljajević se odmara, ostavka službena tajna

Siniša Važić kaže da je bilo glasina o navodnom povlačenju sudije Kljajevića koje su doprle do njega, ali da ih on nije shvatio ozbiljno. Nezvanično se saznaje da je on sada kod roditelja u jednom selu u okolini Bijelog Polja

BEOGRAD - Predsednik veća u procesu za atentat na Zorana Đinđića sudija Marko Kljajević, prema nezvaničnim informacijama, podneo je velikom personalnom veću Vrhovnog suda Srbije zahtev za razrešenje sudijske funkcije. Vrhovni sud Srbije nije potvrdio ili demantovao tu informaciju, dok je Okružni sud u Beogradu saopštio da nema saznanja o navodnoj ostavci. Prema rečima portparola VSS Vesne Dabić, taj sud nema informacija o tome da li je zahtev sudije Kljajevića dostavljen sudu, kao i to da li će VSS danas oglasiti saopštenjem. Povodom ove informacije, Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, oglasio se juče saopštenjem, u kome piše da taj sud do sada nije dobio nikakav Kljajevićev zahtev u kom traži razrešenje.

- Takav zahtev do danas nije dostavljen. Ukoliko bi bio podnet, prema Zakoniku o krivičnom postupku, o istom bih odlučivao kao predsednik suda. Takođe, zvanično nisam obavešten ni o eventualno podnetom zahtevu sudije Kljajevića za njegovo razrešenje. Član 62 Zakona o sudijama propisuje da sudija koji želi da mu dužnost prestane podnosi pismeni zahtev velikom personalnom veću koji zahtev prosleđuje Narodnoj skupštini - stoji u saopštenju sudije Važića. U saopštenju takođe piše da se Važić nada da će sudija Kljajević 7. septembra, kad je zakazan sledeći pretres optuženima za premijerovo ubistvo, ponovo sesti u stolicu predsedavajućeg sudskog veća. Inače, prema pisanju pojedinih medija, sudija Kljajević je o svojoj odluci obavestio predsednika Okružnog suda Sinišu Važića. U izjavi za Glas sudija Važić rekao je da ne želi da komentariše takvu informaciju.

- O sadržaju privatnih razgovora ne želim da govorim. Poslednjih dana bilo je glasina o navodnom povlačenju sudije Kljajevića koje su doprle do mene. Ja ih nisam shvatio ozbiljno - rekao je za Glas predsednik beogradskog Okružnog suda. Tokom jučerašnjeg dana niko od nadležnih u Specijalnom sudu u kome se vodi postupak optuženima za premijerovo ubistvo nije želeo da daje bilo kakve izjave povodom navodnog odlaska sudije Kljajevića. Portparol tog suda Maja Kovačević-Tomić izjavila je za Glas da nema informacija u vezi s tim i da je sudija Kljajević zvanično i dalje predsedavajući sudskog veća. Kako saznajemo do ostalih članova sudskog veća u postupku protiv optuženih za ubistvo premijera Đinđića, o Kljajevićevom navodnom odlasku ništa nisu čuli, kao i to da on tako nešto nije najavljivao. U Specijalnom sudu ne veruju da će sudija Kljajević napustiti funkciju. Nezvanično se saznaje da je on trenutno kod roditelja u jednom selu u okolini selu blizu Bijelog Polja, gde godinama odlazi na odmor. Ukoliko je vest o ostavci Kljajevića tačna, postavlja se pitanje o razlogu zbog kojeg se on povlači iz postupka koji polako ulazi u svoju završnicu. Neki listovi su objavili da je reč o izuzetno jakim političko-medijskim pritiscima na Kljajevića. Takođe se spekuliše da je jedan od motiva i to što je brat sudije Kljajevića Goran Kljajević bivši sudija Trgovinskog suda, koji se nekoliko meseci nalazi u pritvoru zbog sumnji da je jedan od vođa "stečajne mafije". Odmah posle njegovog hapšenja, u javnosti je prostrujala vest da će sudija Marko Kljajević povući sa suđenja za ubistvo Đinđića. Govorilo se da je sudije gnevan što je njegov brat zadržan u pritvoru. Inače, kako Glas nezvanično saznaje, osumnjičenom Goranu Kljajeviću zatvorski pritvor ističe 12. oktobra.

Ukoliko bi sudija Kljajević napustio funkciju predsedavajućeg veća, prema rečima sudije Kovačević-Tomić, prema odredbi novog ZKP, suđenje ne počinje iznova ukoliko ga napusti predsedavajući sudskog veća. Advokat Rajko Danilović, punomoćnik porodice Zorana Đinđića, rekao je da eventualni odlazak Kljajevića ne bi vratilo na početak suđenje za ubistvo premijera Đinđića. Danilović je objasnio da novi ZKP predviđa da, ukoliko predsedavajući napusti sudsko veće, njegovo mesto preuzima sudija koji je bio član sudskog veća. Članovi sudskog veća u procesu za ubistvo premijera Đinđića su sudija Nata Mesarević i Milimir Lukić.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Nema zvanične potvrde o povlačenju sudije iz procesa za ubistvo Zorana Đinđića
Uzrok eksplozije u zavodu ljudski faktor
Istraga ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića
Pao u bunker sušenog uglja i poginuo