GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Beogradske palate komercijalizovane i izdate firmama

Simboli grada najatraktivniji

Prostor palate "Beograd" je delom u vlasništvu Robne kuće "Beograd" dok drugi deo pripada gradu. Vlasnik poslovnog centra "Ušće" je kompanija "European konstrakšn" i tu je smešteno nekoliko kompanija

U zgradama koje predstavljaju simbole našeg glavnog grada, Centru "Sava", Domu omladine i poslovnim centrima "Ušću" i "Beograđanki" uglavnom se organizuju kulturne i umetničke manifestacije ili se koriste kao poslovni prostor koji zakupljuju domaće i strane firme. NJihovi kapaciteti se danas većinom izdaju u zakup ili su privatizovani.

Prostor palate "Beograd" prema Ulici kralja Milana je u vlasništvu Robne kuće "Beograd", koja je u stečaju i koja taj prostor izdaje raznim zakupcima. Prema podacima Agencije za poslovni prostor Grada Beograda, deo ka Masarikovoj ulici pripada gradu i te prostorije izdate su, između ostalih, Narodnoj kancelariji predsednika Srbije i Televiziji "Košava". Na nekoliko spratova smeštene su i službe beogradske uprave i Televizija "Studio B". Vlasnik ove zgrade je država Srbija, a nosilac prava korišćenja Grad Beograd.

ZAKUP PROSTORIJA

Prema cenovniku Agencije za poslovni prostor Grada Beograda, zakup kancelarije u zavisnosti od zone košta od 259 do 524 dinara po metru kvadratnom. Cena je porasla u odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila od 216 do 437 dinara. Za zakup lokala treba izdvojiti od 373 do 497 dinara po kvadratu.

Palata "Ušće" je 2005. godine obnovljena i ponovo otvorena, nakon što je tokom NATO bombardovanja 1999. godine teško oštećena. Danas je to moderan "staklenac" sa novom garažom. NJen vlasnik je kompanija "European konstrakšn", koja je u renoviranje uložila 35 miliona evra. Hipo Alpe Adria banka zakupila je deset spratova ovog poslovnog centra, a tu je smešteno i nekoliko drugih kompanija.

Centar "Sava" je danas najznačajniji međunarodni kongresni, kulturni i poslovni centar u gradu. Raspolaže velikom dvoranom sa 4.000 mesta, 15 konferencijskih sala, izložbenim prostorom, savremenom audio-vizuelnom opremom, pres centrom i velikim brojem savremeno opremljenih kancelarija. Tamo se održi 150 koncerata, 135 kongresa, 100 filmskih premijera, 200 filmskih projekcija godišnje, dok kulturne programe u toku godine poseti između 400 i 500 hiljada posetilaca. Deo Novog Beograda oko ove zgrade poslednjih godina se ubrzano razvija zbog povećane posete stranaca i poslovnih ljudi. Stanovi u ovom kraju spadaju među najskuplje u gradu, a počeo je sa radom i najmoderniji hotel u Beogradu, "Hotel In".

Dom omladine sagrađen je 1964. godine kao Spomen dom omladinskih radnih brigada Jugoslavije. Još tokom gradnje rasprodati su svi spratovi iznad četvrtog. Danas se tamo nalaze sedišta Stalne konferencije gradova i opština, Omladinskog saveza Beograda, Turističke organizacije Beograda, Jugoslavija filma i drugih organizacija a organizuju se i izložbe, koncerti i filmske projekcije.

D. Đ. - B. R.


vesti po rubrikama

^Beograd

Velika razlika u prosečnim neto zaradama zaposlenih između beogradskih opština
Počinje sterilizacija pasa u Beogradu
Akcija Glasa : Biramo najbolji restoran u gradu
Za kulturu iz gradskog budžeta 60 miliona
Nebojša Ilić novi direktor Univerzijade
Fantastični "Simpli Red" sinoć u Beogradu
Beogradske palate komercijalizovane i izdate firmama
 


     


FastCounter by LinkExchange