GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Velika razlika u prosečnim neto zaradama zaposlenih između beogradskih opština

Barajevo najsiromašnije, Vračar najbogatiji

Među "bogatije" opštine spadaju i Savski venac, Novi Beograd i Surčin, a u siromašnije Mladenovac i Sopot. Prosečna neto zarada po zaposlenom u Beogradu u julu prošle godine iznosila je 32.308, dok je u julu ove godine porasla na 39.949 dinara

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Beograda, najveće prosečne neto zarade prošle godine imali su zaposleni sa teritorije opštine Vračar, a najmanje žitelji Barajeva. Razlika u prihodima između ove dve beogradske opštine bila je dvostruka - prosečna neto zarada zaposlenog na teritoriji Vračara iznosila je 26.479, a u Barajevu 12.389 dinara bez poreza i doprinosa. Ipak, po poslednjim podacima o nivou razvijenosti opština koji datiraju iz 2004. godine, prvo mesto zauzima Savski venac, kao najbogatija u celoj Srbiji, dok je Vračar tek na trećem. U "bogatije" opštine spadaju i Novi Beograd sa prosečnom zaradom od 25.954 i Surčin sa 24.808 dinara, a u siromašnije Mladenovac sa 13.879 i Sopot sa 16.025 dinara.

Prosečna neto zarada po zaposlenom u Beogradu u julu prošle godine iznosila je 32.308, dok je u julu ove godine porasla na 39.949 dinara, prema podacima Zavoda za 2006. godinu. Međutim, i cene na malo su, u odnosu na isti period prošle godine, porasle za 13,9 odsto.

Zanimljivo da je, i pored tako visoke prosečne plate, u Surčinu zaposleno samo 3.783 stanovnika. Malo je zaposlenih i u Barajevu, svega 4.464 kao i u Sopotu, gde radi 7.138 građana. Najviše ih ima opština Savski venac - 86.942, zatim Novi Beograd 81.125 i Stari grad sa 78.678 zaposlenih.

Prema Zakonu o nedovoljno razvijenim područjima Republike Srbije iz 1995. godine, kao parametri za određivanje siromašnih opština uzimaju se: korigovani narodni dohodak, broj zaposlenih na hiljadu stanovnika u opštini, promet u trgovini na malo i broj telefonskih pretplatnika.

- S obzirom da su ovi pokazatelji u dobroj meri zastareli, pored navedenih pokazatelja, za potpuniju sliku razvijenosti određene opštine neophodno je uzeti u obzir i druga merila - zarade po zaposlenom, nezaposlenost, izvorni budžetski prihodi opštine, investicije, obrazovna struktura stanovništva i dr. - kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Podaci vitalne statistike pokazuju da je u maju ove godine na teritoriji Beograda rođeno 1.596 beba, najviše na teritoriji opštine Savski venac. Sklopljenih brakova bilo je 1.163, najviše u Starom gradu, Paliluli i Zemunu. Razvoda je, srećom, bilo daleko manje, ukupno 72.

U Zavodu se godišnje radi oko 140 redovnih statističkih istraživanja i, s obzirom na njihovu različitu dinamiku, izvede blizu 350 pojedinačnih statističkih akcija. Tokom ovih akcija od pravnih i fizičkih lica prikupi se preko 110.000 statističkih upitnika.

S. Mališić - D. Đurić


vesti po rubrikama

^Beograd

Velika razlika u prosečnim neto zaradama zaposlenih između beogradskih opština
Počinje sterilizacija pasa u Beogradu
Akcija Glasa : Biramo najbolji restoran u gradu
Za kulturu iz gradskog budžeta 60 miliona
Nebojša Ilić novi direktor Univerzijade
Fantastični "Simpli Red" sinoć u Beogradu
Beogradske palate komercijalizovane i izdate firmama
 


     


FastCounter by LinkExchange