GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Socijalisti podneli zahtev Komisiji za davanje imena ulicama

Miloševiću (ne) daju bulevar

Šef novosadskih socijalista Svetislav Krstić potvrdio da traže da novi bulevar ponese ime bivšeg predsednika SRJ, siguran da će to prihvatiti DSS i SRS, ali njihovi predstavnici nisu za to

Odbornička grupa Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada podnela je juče i zvanično inicijativu da jedna ulica u Novom Sadu ponese ime bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

Ovo je našem listu potvrdio šef novosadskih socijalista Svetislav Krstić, koji kaže da je lično podneo takav predlog nadležnim skupštinskim službama.

- Ono što smo najavljivali, mi smo sada i uradili. Tražimo da novi bulevar, koji ide duž nekadašnje Subotičke pruge i čija deonica bi trebalo da bude završena krajem septembra, a koji do sada nema ime, ponese ime pokojnog predsednika. Milošević je dominantna politička figura u političkoj istoriji Srbije dvadesetog veka, čovek koji nosi najveću zaslugu za obnavljanje državnosti Srbije i njeno ujedinjene, pa van svake sumnje zaslužuje takvu počast - ističe Krstić.

Predsednica Komisije za davanje imena ulicama Biljana Malović iz SPS-a najavila je da će ovo telu uskoro, osim inicijative da Milošević dobije svoj bulevar, razmatrati i predlog da se promeni naziv ulice Zorana Đinđića, ali je Krstić u izjavi našem listu negirao bilo kakvu vezu njegove stranke sa takvim predlogom. On kaže da socijalisti ne stoje iza takvih zahteva i da ga ne podržavaju.

PROCEDURA

Prema standardnoj proceduri, inicijative za imenovanja i preimenovanja ulica najpre razmatra komisija Skupštine grada, a onda, ukoliko predlozi budu usvojeni, i sam gradski parlament. Predlozi koji "prođu" i u Skupštini grada potom se upućuju na "overu" u Ministarstvo za lokalnu samoupravu i tek onda, ukoliko i tamo dobiju zeleno svetlo, neka ulica može dobiti novo ime.

- Mi se protivimo svakoj promeni naziva ulica, pa tako i ulice koja nosi Đinđićevo ime. Zato i tražimo da novi bulevar, koji još nije dobio naziv, ponese ime Slobodana Miloševića. Nećemo da skidamo jedno ime, da bismo postavili neko drugo - navodi Krstić.
U novosadskom SPS-u očekuju da će njihov predlog dobiti podršku koalicionih partnera u gradskoj vlasti (DSS-a i SRS-a). Krstić kaže da je razgovarao sa odbornicima iz tih stranaka i da je inicijativa naišla na različita reagovanja, ali su nam u obe ove partije odgovorili da o predlogu socijalista zvanično ne znaju ništa.

-Skupština grada i njena radna tela zvanično nisu razmatrali inicijativu da se promeni naziv ulice Zorana Đinđića, niti da novi bulevar ponese ime Slobodana Miloševića. Zato je rano da se o ovome govori, a stav Srpske radikalne stranke jeste da se poštuju zakoni i pravilnici. Prema važećim propisima, niko ne može dobiti svoju ulici ako nije prošlo najmanje dve godine od njegove smrti - kaže šef odborničke grupe SRS-a u Skupštini grada Milorad Mirčić.
Negativan stav prema predlogu socijalista ima i dr Drago NJegovan iz DSS-a, koji je i potpredsednik Komisije za davanje imena ulicama.

- Kao intelektualac nikako ne mogu da podržim inicijativu da se promeni ime ulice pokojnog premijera Đinđića, jer je on, osim nespornog političkog značaja, bio i naučnik, predavač na našem univerzitetu i autor knjiga koje sam sa zadovoljstvom čitao. Ukoliko bi takav predlog došao na dnevni red, bio bih odlučno protiv, a ako se dogodi da taj predlog bude i usvojen, podneo bih ostavku na članstvo u Komisiji. Bio bih, takođe, i odlučno protiv predloga da novi bulevar ponese ime Slobodana Miloševića, jer to nije u skladu sa našim pravilnikom, a ni sa dobrim običajima u jednom ozbiljnom društvu. Uveren sam da inicijativu neće prihvatiti ni DSS - kaže NJegovan.

Tekst i foto: R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjaninac Ivan Lenđer u Brazilu osvojio titulu juniorskog prvaka u plivanju
Predstavnici opštine Zrenjanin boravili u Aradu
Socijalisti podneli zahtev Komisiji za davanje imena ulicama
 


     


FastCounter by LinkExchange