GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Predstavnici opštine Zrenjanin boravili u Aradu

Rumuni protiv viznog režima

Regiji Arada mnogo bliža i prirodnija saradnja sa Zrenjaninom i drugim gradovima u Vojvodini, nego sa prestonicom Bukureštom, udaljenom 650 kilometara

ZRENJANIN - Delegacija opštine Zrenjanin, na poziv gradonačelnika Arada George Falkea, boravila je u tom rumunskom mestu, u kome je organizovana svečanost povodom 22. avgusta, Dana Arada. Zamenik predsednika zrenjaninske Skupštine opštine Aleksandar Marton i načelnik opštinskog Odeljenja za poslove uprave Trajan Pankarićan, preneli su domaćinima iz Rumunije pozdrave prvog čoveka Zrenjanina Gorana Kneževića, napominjući da svaka međusobna poseta donosi nova iskustva i mogućnosti za saradnju dva bratska grada.

Prilikom ove posete Zrenjaninci su imali priliku da posete tamošnju industrijsku zonu i uvere se u privredni razvoj Arada, u kome se javlja novi problem - manjak radne snage. Od kada su 1997. godine pobijeni temelji za prvu "grinfild" investiciju, na 150 hektara nekadašnjih livada, uselile su se brojne strane i domaće kompanije u kojima je posao našlo više od 25.000 radnika, pa zvaničan procenat nezaposlenih u ovom gradu sada iznosi svega dva odsto.

Opštinski Odsek za komunikacije preneo je izjavu direktora EDžPO sajma u Aradu Nikolae Grošana koji je rekao da je regiji Arada mnogo bliža i prirodnija saradnja sa Zrenjaninom i drugim gradovima u Vojvodini, nego sa prestonicom Bukureštom, udaljenom 650 kilometara.

- Nama je, primera radi, bliži Trst u Italiji nego Bukurešt, pa je logično da usmeravamo privredu ka zapadu. U jednom takvom procesu, vize i procedura njihovog izdavanja nikome ne mogu biti od koristi - istakao je Grošan, komentarišući uvođenje viznog režima prema Srbiji koji, kako je naveo, sprečava protok robe i kapitala u oba smera i jednima i drugima otežava međusobnu komunikaciju.

Za vreme posete Aradu Marton i Pankarićan obišli su i tamošnju Zrenjaninsku ulicu, koja se nalazi u širem centru grada i završava se na živopisnom šetalištu uz reku Moriš. U razgovoru sa domaćinima nagoveštena je i inicijativa da, zauzvrat, i jedna ulica u Zrenjaninu uskoro bude nazvana imenom bratskog rumunskog grada.

Dan Arada, inače, obeležava se u znak sećanja na 22. avgust 1834. godine, kada je ovo mesto steklo status "Slobodnog kraljevskog grada", a time i brojne prinadležnosti koje su uslovile njegov potonji razvoj.

Tekst i foto K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjaninac Ivan Lenđer u Brazilu osvojio titulu juniorskog prvaka u plivanju
Predstavnici opštine Zrenjanin boravili u Aradu
Socijalisti podneli zahtev Komisiji za davanje imena ulicama
 


     


FastCounter by LinkExchange