GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Izraelski premijer odbacio zahtev generalnog sekretara UN

Liban do daljeg u blokadi

Jerusalim traži da se prvo mirovnjaci rasporede duž sirijsko-libanske granice kako bi se sprečio šverc oružja za Hezbolah

Premijer Izraela Ehud Olmert odbacio je zahtev generalnog sekretara UN Kofija Anana da obustavi blokadu libanskog mora i kopna, rekavši da će to učiniti tek kad budu ispunjeni svi elementi Rezolucije SB UN 1701, kojom je postignuto primirje s terorističkom grupom Hezbolah na jugu Libana, javlja Rojters.

Izrael traži da se prvo Unifil rasporedi duž sirijsko-libanske granice kako bi sprečavao krijumčarenje oružja Hezbolahu iz Sirije. Anan je u Libanu rekao da je blokada "poniženje i narušavanje suvereniteta", ali takođe je tražio od Bejruta da pojača kontrolu duž granica i spreči šverc oružja.

ODBIJEN DIREKTAN KONTAKT

Premijer Libana Fuad Siniora odbio je juče svaki direktan kontakt sa Izraelom i izjavio da će njegova zemlja biti poslednja arapska država koja će ikada potpisati mirovni sporazum s jevrejskom državom, javlja AP. To je odgovor na izjavu Ehuda Olmerta koji je izrazio nadu da će prekid vatre između izraelske vojske i Hezbolaha, kome su posredovale UN, biti "kamen-temeljac početka novih odnosa s Libanom".

Olmert i Anan, koji je na bliskoistočnog turneji, razgovarali su sat vremena u Jerusalimu, a izraelski premijer je ostao čvrst i kad je prvi čovek UN tražio od njega da povuče sve vojnike s juga Libana kada za nekoliko "dana ili sedmica" postojećem kontingentu Unifila (2.000 ljudi) stigne prvo pojačanje od 5.000 međunarodnih vojnika. - Izrael će se povući iz Libana kada Rezolucija bude primenjena - odgovorio je diplomatski Olmert. Rezolucija 1701 predviđa da se 15.000 vojnika UN i isto toliko libanskih trupa rasporede na jugu Libana i stvore tamo demilitarizovanu zonu odakle teroristi Hezbolaha neće moći da granatiraju sever Izraela. Sutra treba da stigne prvih 800 italijanskih vojnika. Osim toga, Evropska komisija juče je saopštila da će dati dodatnih 42 miliona evra za obnovu Libana, javlja Frans pres.

U region je stigao i Amerikanac Džesi Džekson, poznati borac za ljudska prava, ovog puta kao posrednik u razmeni zarobljenika između Izraela i Hezbolaha. On se ove sedmice sastao s predsednikom Sirije Bašarom al Asadom i vođom Hamasa Kaledom Mašalom u Damasku, kao i predstavnicima Hezbolaha u Bejrutu, a izraelskom vojnom radiju je rekao da mu je potvrđeno da su trojica otetih izraelskih vojnika (dvojicu je oteo Hezbolah, što je i isprovociralo ofanzivu, a jednog Hamas) živa. Ali oglasila se i nova tajna organizacija "Sirijski nacionalni otpor", koja deluje na Golanskoj visoravni, i zapretila da će po uzoru na Hezbolah otimati izraelske vojnike ako 16 Sirijaca, koji se nalaze u izraelskim zatvorima, ne budu oslobođena, javlja Tanjug.

Anan je iz Jerusalima krenuo za Zapadnu obalu da bi porazgovarao s palestinskim liderom Mahmudom Abasom. Generalni sekretar UN ipak neće putovati u Siriju i Iran, pokrovitelje Hezbolaha, već će tamo poslati svoje izaslanike, navodi Rojters. Pre nego što je Anan stigao na Zapadnu obalu, stigla je vest da je Hošam Džaradat, lider tamošnjeg ogranka terorističke grupe Islamski džihad, preminuo od posledica ranjavanja, javlja Bi-Bi-Si. Džaradata su izraelski vojnici pogodili u glavu tokom racije u izbegličkom logoru u Dženinu 23. avgusta, a preminuo je u bolnici u Jordanu.

Izraelske snage ubile su juče trojicu palestinskih terorista, ali i dva civila, u napadu na njihovo uporište u gradu Gazi.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Izraelski premijer odbacio zahtev generalnog sekretara UN
FBI uhapsio Vorena Stida Džefsa, vođu sekte poligamista
 


     


FastCounter by LinkExchange