GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Sindikat zaposlenih u opštinskoj upravi najavio štrajk

Neće da rade bez većih plata

Ogorčeni zbog smanjenja plata, koje je naložilo Ministarstvo finansija, sindikalci su rešeni da obustave rad ukoliko im se plate ne vrate na staro

SMEDEREVO - Sindikat zaposlenih u Opštinskoj upravi Smedereva doneo je odluku o stupanju u štrajk 5. septembra, uz zahtev da im se plate vrate na nivo od decembra 2005. godine.
Naime, pre tri meseca, odbornici Skupštine opštine Smederevo odlučili su da stave van snage Odluku o korekciji plata izabranih, postavljenih i imenovanih osoba i zaposlenih u Opštinskoj upravi, koja je doneta u decembru prošle godine. Prvobitnom odlukom plate opštinara povećane su za 50 odsto, ali je, pošto je to bilo više od nivoa dozvoljenog Zakonom o budžetu Republike Srbije, Ministarstvo finansija poslalo upozorenje da će ovoj opštini privremeno obustaviti prenos novca.

DSS BIO UZDRŽAN

Za poništenje odluke o povećanju plata, u junu su glasali odbornici vladajuće koalicije, koju čine DSS, SPS, Smederevska unija - Za bolje Smederevo, Nezavisna odbornička grupa i nekoliko samostalnih odbornika, dok su uzdržani prilikom glasanja bili odbornici opozicije, odnosno DS, SRS i PSS. Za prvobitnu odluku o povećanju plata glasali su odbornici SPS-a, dok je odbornička grupa DSS-a bila uzdržana.

Zbog ovog upozorenja, Skupština opštine Smederevo donela je odluku o smanjenju plata, kako bi se usvojio rebalans budžeta.

Posle ovog smanjenja, predsednik opštine mesečno prima 57.000 dinara, načelnik Opštinske uprave, sekretar Skupštine i javni pravobranilac od 27.000 do 31.000, načelnici odeljenja po 28.000 dinara, šefovi službi 26.000, dok oni sa osnovnom školom primaju po 8.000 dinara. Zbog nove odluke, zaposleni u Opštinskoj upravi ne samo da su počeli da dobijaju niže plate već su bili dužni i da vrate "višak" primljenog novca, čime su najviše pogođeni radnici s najnižim platama.

Ogorčeni zbog ovakve situacije, oni će stupiti u štrajk 5. septembra, koji će se organizovati u sklopu štrajka Republičkog sindikata zaposlenih u državnoj upravi.
- Imamo ukupno devet zahteva koje tražimo da Vlada Srbije ispuni, među kojima je i povećanje koeficijenata zarada, koji nisu menjani od 2005. godine. Zato ćemo se pridružiti najavljenom štrajku Republičkog sindikata zaposlenih u državnoj upravi, koji će ujedno biti i štrajkački odbor. Način i dinamika odvijanja štrajka biće određeni pošto se s njegovim organizovanjem saglasi 50 opština u Srbiji - rekao je Novica Đorđević, predsednik Sindikata zaposlenih u Opštinskoj upravi Smederevo.

Tekst i foto: D. Novković


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Pri porođaju Tanje Jakovljević iz Darosave, kod Aranđelovca, pomagalo celo selo
U Kragujevcu je u toku prodajna izložba knjiga "Književna zona"
Sindikat zaposlenih u opštinskoj upravi najavio štrajk
   


     


FastCounter by LinkExchange