GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Pri porođaju Tanje Jakovljević iz Darosave, kod Aranđelovca, pomagalo celo selo

Ćerku Mariju rodila u dvorištu

Pored radosti zbog prinove, ovu petočlanu porodicu već more nove brige. Ni Tanja ni suprug Mihailo nemaju posao, a zbog nagomilanih računa za struju, već šest godina žive u mraku

ARANĐELOVAC - Rođenje male Marije Jakovljević ostaće u posebnoj uspomeni njenim roditeljima Mihailu i Tanji, ali i celom selu. Jer, dok se druge trudnice porađaju po bolnicama, Tanja je devojčicu donela na svet ispred kapije, u dvorištu svoje porodične kuće. Pri porođaju je pripomogao ceo komšiluk.

U porodici Jakovljevića iz Darosave, kod Aranđelovca, deca se inače rađaju u velikim godišnjim razmacima. Najstariji sin Miroslav ima 17 godina, ćerkica Milica je rođena deset godina kasnije, a sedam godina od Miličinog rođenja, pre nekoliko dana, rodila se i Marija.

- Bilo je oko jedan sat posle ponoći kad sam osetila trudove. Odmah sam znala da ću se brzo poroditi. Suprug je potrčao do prvog komšije Nebojše Damjanovića da ga zamoli da me kolima prebace do bolnice, ali, kako su oni trčali prema meni, tako sam je osetila da je već kasno za bolnicu.

- Viknula sam im: "Gotovo je, ja se porađam" - priča Tanja, dok joj osmeh ne silazi s lica.

- U međuvremenu, izašle su na ulicu i komšije. A, dok je moj suprug Mihailo trčao po Hitnu pomoć, posao babice preuzela je majka komšije Nebojše - kaže Marijina majka.

ŠEST GODINA U MRAKU

U nedovršenoj dvospratnoj kući nema ni vode, ni kanalizacije. Najveći problem im je, ipak, to što već šest godina nemaju struje.
- Kada je Milica napunila šest meseci, pre šest godina, došli su iz Elektrodistribucije i isključili nam struju zbog neplaćenog računa od četiri hiljade dinara. U međuvremenu, za ponovno priključenje potrebno je uplatiti puno para, a mi toliko zaista nemamo - priča supruga Tanja.

U porađanju je, kažu ponosni roditelji, učestvovao čitav komšiluk, a jedna komšinica je čak donela makazice za presecanje pupčane vrpce.

Kada se najzad dvorištem zaorio dečji plač, svi su odahnuli i veselo čestitali jedni drugima. U međuvremenu su došla i kola Hitne pomoći, pa je majka, sa tek rođenom bebom, odmah odvezena u gradsku bolnicu.

Radost zbog prinove u porodici donela je, međutim, i nove brige za Jakovljeviće. Jer, porodica iz Dobrosave teško živi jer ni suprug Mihailo ni Tanja nisu nigde u radnom odnosu.

Preživljavaju tako što Mihailo radi povremene fizičke i poljske poslove, ali, kako kaže, to je sve sezonskog karaktera.
- Ono što uradim preko leta, to nam je. Sakupimo to para, pa rasporedimo i štedimo. Jedina primanja su još dečji dodatak za dvoje dece. Naknadu za treće dete dobićemo tek za nekoliko meseci, a u međuvremenu bebi treba kupiti sve ono što je potrebno za normalan razvoj - priča Mihailo.

Sin Miroslav završava srednju školu. Uči za mehaničara, a Milica ove godine polazi u školu. Svoja prva slova, u 21. veku, naučiće pod svetlošću sveća. Na pitanje šta bi najviše volela na svetu, prepametna Milica, kojoj radost ne izbija iz očiju, kaže:

- Da mogu da gledam televizor, kao sva ostala deca.

Tekst i foto: Saša Simonović


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Pri porođaju Tanje Jakovljević iz Darosave, kod Aranđelovca, pomagalo celo selo
U Kragujevcu je u toku prodajna izložba knjiga "Književna zona"
Sindikat zaposlenih u opštinskoj upravi najavio štrajk
   


     


FastCounter by LinkExchange