GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Spor u Haškom tribunalu na relaciji Karla del Ponte - Volfgang Šomburg

Tužiteljka razočarana izjavom sudije

HAG - Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte "iznenađena je i razočarana" izjavom sudije Volfganga Šomburga da je kontraproduktivno povezivati pregovore Srbije i EU sa hapšenjem optuženih za ratne zločine, izjavio je juče njen predstavnik Anton Nikiforov.

- Tužiteljka je veoma iznenađena i razočarana javnim izjavama sudije Šomburga zato što je u njenoj isključivoj nadležnosti da preduzme sve razumne mere i korake u cilju potrage i hapšenja begunaca - rekao je Nikiforov na konferenciji za novinare u Hagu.

On je preneo da će Del Ponteova "nastaviti da čini sve što može u cilju privođenja preostalih šest begunaca pred sudije Haškog tribunala, uprkos bilo kakvim protivnim ličnim mišljenjima". Del Ponteova će se u tom poslu i dalje oslanjati na "apsolutno ključnu" pomoć međunarodne zajednice, a pre svih EU.

Istovremeno, portparol Tribunala Kristijan Šartije rekao je da izjava sudije Šomburga predstavlja njegovo "lično mišljenje, koje ne odražava stav Tribunala". Sudija Šomburg je potvrdio da su njegove reči tačno prenete, ali da su "istrgnute iz konteksta". Šomburg je kazao i da nije pomenuo ime glavne tužiteljke. Kako je 27. avgusta preneo Asošijeted pres, sudija Šomburg je tokom jednog stručnog skupa u Austriji rekao da "svakako postaje kontraproduktivno, ako zemlja shvati da je uzeta kao talac zbog jedne ili dve tražene osobe".

On je podsetio da pred Tribunalom ne odgovaraju države, već pojedinci.
- Naš posao kao Tribunala i tužioca je da pozovemo međunarodnu zajednicu, koja nas je postavila, da obezbedi da se traženi ljudi uhapse. Kako će to biti urađeno i da li će uraditi UN, EU ili same države, nije posao za pravnike - kazao je sudija Šomburg.


vesti po rubrikama

^politika

Kosovski premijer ne isključuje "hrvatski scenario"
Srbija će nastupati konstruktivno
Procedura za opoziv
Spor u Haškom tribunalu na relaciji Karla del Ponte - Volfgang Šomburg
Pred Skupštinom pitanje Kosmeta i šefa diplomatije
 


     


FastCounter by LinkExchange