GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Procedura za opoziv

NJUJORK - Procedura za eventualni opoziv Martija Ahtisarija kao glavnog pregovarača Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju bila bi jednostavna, a odluku o tome donosi isključivo generalni sekretar UN, rečeno je Tanjugu u sedištu UN u NJujorku.

Kako je objasnio predstavnik za štampu generalnog sekretara Brendon Varma, u dokumentu o imenovanju viših funkcionera UN, kao što je slučaj sa Ahtisarijem, obično postoji klauzula o prevremenom prekidu mandata.

Ta klauzula omogućava da se mandat funkcionera odlukom generalnog sekretara prekine pre isteka roka ukoliko se zaključi da je to u interesu UN i u skladu sa članom 9.1 pravilnika o osoblju Ujedinjenih nacija.

Član 9.1 Pravilnika UN, između ostalog, predviđa da mandat izaslanika ili nekog drugog funkcionera UN bude prekinut pre roka ukoliko on ne obavlja posao na zadovoljavajući način ili ukoliko njegovo ponašanje nije zadovoljilo kriterijume ličnog integriteta kakvi se očekuju od funkcionera svetske organizacije.

Mandat funkcioneru Ujedinjenih nacija može biti prekinut i ukoliko se otkriju razlozi koji bi sprečili imenovanje nekog funkcionera - da su bili poznati - iz zdravstvenih razloga, ili ako potrebe službe zahtevaju ukidanje tog radnog mesta ili funkcije.


vesti po rubrikama

^politika

Kosovski premijer ne isključuje "hrvatski scenario"
Srbija će nastupati konstruktivno
Procedura za opoziv
Spor u Haškom tribunalu na relaciji Karla del Ponte - Volfgang Šomburg
Pred Skupštinom pitanje Kosmeta i šefa diplomatije
 


     


FastCounter by LinkExchange