GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Kosovski premijer ne isključuje "hrvatski scenario"

Čeku preti - Beograd ćuti

Oliver Ivanović: Ne postoji realna mogućnost da se te pretnje ostvare Branko Radun: Naša vlada bi trebalo da reaguje na ovakve istupe

BEOGRAD - Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da u slučaju nezavisnosti Kosova i Metohije ne isključuje mogućnost takozvanog "hrvatskog scenarija". Čeku, koji se u vreme rata u Hrvatskoj borio na hrvatskoj strani i za "izuzetne zasluge" dobio čin stožernog brigadira, podsetio je da su Srbi u Hrvatskoj 90-ih godina, kada je ta zemlja proglasila samostalnost, stvorili sopstvenu Republiku Srpsku Krajinu, koja je na kraju vraćena pod hrvatski suverenitet.

- Kosmetski Srbi bi mogli stvoriti novi entitet i odbiti prihvatanje kosovskih vlasti. Tekući bečki pregovori o budućem međunarodnom pravnom statusu Kosova sadrže potencijalne bezbednosne rizike u zavisnosti od rešenja. Ukoliko bude doneta odluka koja ne predviđa nezavisnost, moglo bi doći do generalnog kraha reda. Svašta bi moglo da se dogodi - kazao je Čeku.

NERVOZA ALBANACA

- Očito je da albanski lideri pokazuju znake nervoze i nestrpljenja. Srpska strana bi to trebalo da iskoristi za konsolidaciju svojih redova i da odugovlači pregovore. Trebalo bi da dobiju na vremenu i da dovedu u pitanje poziciju Martija Ahtisarija kao nepristrasnog moderatora pregovora - ističe Radun.

Lider srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ističe da ove Čekuove reči doživljava kao pretnju, ali dodaje da one nisu iznenađujuće, budući da su i ostali albanski političari pitanje nezavisnosti Kosova direktno vezali za pitanje stabilnosti u pokrajini.

- Albanski lideri nagoveštavaju nemire i u zvaničnim i u privatnim razgovorima. Oni time žele da utiču i na međunarodnu zajednicu. Međutim, smatram da ne postoji realna mogućnost da se te pretnje i ostvare, pre svega jer je Kfor izvukao pouke iz dešavanja 17. marta 2004, ali i zbog toga što je sada drugačija kompozicija jedinica, drugačija je oprema, a različite su i naredbe koje dobijaju. Moglo bi biti vrlo opasno da se pokuša sa izvođenjem nečeg sličnog hrvatskim operacijama "Bljesku"i "Oluji" - govori Ivanović.

On sumnja da je Čeku pomišljao i na mirnu reintegraciju pojedinih teritorija, kao što se to svojevremeno desilo sa Istočnom Slavonijom. Ivanović je uveren da "integracije nikad neće biti na tom nivou", odnosno da Srbi na Kosmetu postanu "bezrezervno vezani za vlast u Prištini".

- Šta god da se desilo, Srbi će se izboriti za uspostavljanje paralelnih veza sa Beogradom - tvrdi Ivanović.
Analitičar Branko Radun takođe smatra da nije realno da se ostvare pretnje koje je izneo Agim Čeku, naglašavajući da su one samo deo propagandnog rata koji na Kosmetu vode Čeku i ostali albanski političari.

- Albanski predstavnici takve izjave daju da bi izvršili pritisak na kosovske Srbe da se iseljavaju. Naša vlada bi svakako trebalo da reaguje na ovakve istupe Čekua, jer on nije bilo ko i njegova izjava može da proizvede posledice - napominje Radun.

S. Dedeić


vesti po rubrikama

^politika

Kosovski premijer ne isključuje "hrvatski scenario"
Srbija će nastupati konstruktivno
Procedura za opoziv
Spor u Haškom tribunalu na relaciji Karla del Ponte - Volfgang Šomburg
Pred Skupštinom pitanje Kosmeta i šefa diplomatije
 


     


FastCounter by LinkExchange