GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


VOZILI SMO Nova "ibica", najpoznatiji "Seatov" automobil

Uživanje koje je dostupno

Iako, prosečno jeftinija za oko 5.000 evra od svoje braće i ostalih konkurenata, "ibica" poseduje dosta karakteristika skuplje klase i zadržava sportsku i mladalačku filozofiju "Seata"

Premda je cenom i pripadajućem segmentu dostupan velikom delu tržišta, "ibica" je godinama najuspešniji i najpoznatiji model španskog "Seata", fabrike koja je već nekoliko godina pod kapom "Folksvagena". "Ibica" je, uz to, jedan od retkih modela "Seata", koji nisu strogo ukrojeni po konceptu "salsa" dizajnera Valtera Da Silve, kao što su to modeli "leon", "altea" i "toledo". Ipak, ovaj automobil je dostojan oznaci "S", i temeljito redizajniran, kako spolja tako i iznutra. Iako prosečno jeftinija za solidnih 5.000 evra od navedene braće (i ostalih konkurenata), "ibica" poseduje veliki deo njihovih atributa, pre svega sportskih i dinamične osobine, i usko je vezana za novu filozofiju brenda "Seat", koja oslikava mladalački duh. Upravljivost, stabilnost i solidan enterijer čine ovaj automobil veoma zabavnim za vožnju, a dizajn će učiniti da se nećete postideti ako se na ulici nađene tik uz neki od mnogo skupljih vozila.

Vizuelno, nova "ibica" zadržava agresivnu crtu. Promene se odnose na novi, znatno ulepšan dizajn svetala, branik sa velikim usisnikom za vazduh, svetlima za maglu koja su spretno ugrađena u prednji sportski spojler koji u kombinaciji sa "Seatovim hromiranim logom" daje identitet vozilu. Iako podnožje deli sa FV "polom", "ibica" je potpuno drugačiji automobil, i primer da zajedničke platforma omogućava potpunu slobodu dizajnerskom odseku. Na našem testu bio je model sa benzinskim motorom zapremine 1,4 litre od 75 konjskih snaga i osnovnim, "referens" paketom opreme, koji na radost kupaca nudi dosta toga, pre svega serijski ugrađenu klimu, te podizače prednjih stakala, ABS, centralnu bravu sa daljinskom kontrolom...

Unutrašnjost otkriva značajne promene u kvalitetu materijala, koji poboljšavaju izgled i osećaj. Jedan od primera su novi materijali i obloge vrata. Isto važi i za presvlake koje su sada izgledom modernije i atraktivnije. Svaka verzija (čak 18) ima drugačiji dizajn, nijanse i površine. Prostor na raspolaganju putnicima je sasvim dovoljan za četiri odrasle osobe, a prtljažnik je solidnih 300 litara. U "Seatovom" razvojnom centru "Martorel" su razvili poseban koncept agilne šasije sa više kombinacija podešavanja ogibljenja: normal, sport, FR i Cupra.

TEHNIČKI PODACI

MOTOR: ČETIRI CILINDRA U REDU
ZAPREMINA: 1.390 CCM
MAKSIMALNA SNAGA: 85 KS PRI 5.000 O/MIN.
OBRTNI MOMENT: 130 NM
UBRZANJE: 0-100 KM/H ZA 11,9 S
MAKSIMALNA BRZINA: 180 KM/H
DUŽINA 3.955 MM
ŠIRINA 1.698 MM
VISINA 1.441 MM
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 267/960 L
MAS PRAZNOG VOZILA 1.090 KG
POTROŠNJA U GRADU: 8,5 L/100 KM
CENA OSNOVNOG MODELA: 12.881 EVRA

Prvi kontakt sa "ibicom", rezultovao je prvim velikim plusom koji smo upisali ovom automobilu. Naime, iako nije tako luksuzan kao recimo jedan "leon", volan je "ibice" je isti kao kod njegovih skupljih rođaka. Progresivni servo upravljač podesiv je po visini i dubini (retkost za B-segment), tako da vozač može lako pronaći idealan položaj. Kada se ovo sastavi sa reskim zvukom benzinskog agregata, i odličnom zvučnom izolacijom, uživanje za volanom je potpuno. Elektrohidrauličko upravljanje radi na principu električne pumpe promenljivog intenziteta, u zavisnosti da li vozač manevriše lagano, ili odlučno, dok se intenzitet smanjuje sa povećanjem brzine. Sa točkovima dimenzija R 15 "ibica" je prilično stabilna, a potrebno je dosta preterati u krivini, da bi bilo neophodno izvršiti korekcije.

Snaga od 75 konja, u kombinaciji sa veoma dobrim manuelnim petostepenim menjalem, čine "ibicu" veoma agilnom. Ipak, konstruktori "Seata" motor iste zapremine su pojačali za dodatnih deset "konja", tako da se "ibica" sa 85 KS, po istoj ceni može kupiti kod generalnog zastupnika, kompaniji "Porše SCG". Maksimalna brzina je solidnih 173, a ubrzanje do 100 km/h prema fabričkim podacima iznosi 13,2 sekunde. Kočnice sa ABS-om i diskovima dimenzija 256/22 mm napred i dobošima pozadi ulivaju samopouzdanje i dozvoljavaju da dublje pritisnete pedalu gasa. ESP (elektronski sistem stabilnosti) i kontrola proklizavanja pogonskih točkova, nude se kao dodatna oprema. Na EuroNCAP kreš testu, ibica je osvojila solidne četiri zvezdice i 26 poena.

Ponuda motora za novu "ibicu" jedna je od najpotpunijih i najširih na tržištu, uz izbor od 11 motora, uključujući 1.4 16V sa 75 KS s ručnim ili automatskim menjačem. Ponuda benzinaca počinje s 1.2 motorom od 64 KS, preko nekoliko dizela, pa sve do verzije sa 180 KS koji se ugrađuju isključivo u "ibicu FR" model "kupra". "Seat" nudi četiri paketa opreme plus, a na raspolaganju je čak 18 različitih kombinacija.

"Ibica" je svakako jedan od modela koji se najbolje kotira prema kriterijumu uloženo-dobijeno. Uz cenu od ne tako velikih 12.881 evra, "ibica" obećava uživanje za volanom, i istinski latinski duh.

Mladen Radulović


vesti po rubrikama

^konjske snage

VOZILI SMO Nova : "ibica", najpoznatiji "Seatov" automobil
Na vojnom aerodromu u Kraljevu održane trke "1 on 1 street race"
"Tojota SCG" započela prodaju svog modela iz D segmenta
 


     


FastCounter by LinkExchange