GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanski pop sastav "Simpli red" večeras nastupa u hali "Pionir"

Jednostavno... klasika pop muzike

Promocija aktuelnog albuma "Simplifajd, koji predstavlja kolekciju anplagd verzija starih pesama uz četiri nove, sa elementima džeza, regea i r'n'b muzike, ali su dodati i tonovi kubanske muzike, koji bi trebalo da ukažu na budući pravac kreativnog delovanja

Britanski sastav "Simpli red", čija se ostvarenja smatraju klasicima pop muzike, večeras nastupa u beogradskoj hali "Pionir" u okviru evropske promocije aktuelnog albuma "Simplifajd". Ovaj album proglašen je jednim od tri najbolja sezonska izdanja u Britaniji, a najavljuje se i njegov "logičan nastavak" pod nazivom "Amplifajd". Stvaralački opus benda ima konstantu u prepoznatljivoj pop liniji, koji je povremeno bivao podržan i nekim drugim muzičkim nijansama. Tako se na albumu "Simplifajd", koji predstavlja kolekciju anplagd verzija starih pesama uz četiri nove, provlače i neki elementi džez, rege i r'n'b muzike, ali su dodati i tonovi kubanske muzike, koji bi trebalo da ukažu na budući pravac kreativnog delovanja. Sad imaju sopstvenu etiketu "koja podrazumeva muziku bez restrikcija i ekstremnih mešanja", a status im je takav da ne moraju da se "ulaguju popularnim ukusima". Ipak, ostaju dosledni.

Sa više od 20 godina rada, 12 izdatih albuma, koji su se prodali u preko 50 miliona primeraka širom sveta, brojnim renomiranim nagradama, "Simpli red" su se pozicionirali kao jedan od najpopularnijih bendova današnjice.

Međutim, kvalitet koji ih je definisao kao legende svog vremena zapravo je u čitavom nizu numera koje su prihvaćene kao generacijske himne ("If You Don't Knonj Me By Nonj", "Stars", "Everytime NJe Say Goodbye", i druge). Ne samo zbog uvek dobroprolazeće formule ostvarene kombinacijom romantičnih tema, energičnosti u nastupima, već zbog autentičnosti, komunikativnosti, prefinjenosti i jednostavnosti izraza, sastav predvođen harizmatičnim Mikom Haknelom stvorio je sopstveni stil.

Pri tome, brojni kritičari se slažu da je Haknel jedan od najboljih vokala koje je Britanija ikada iznedrila, a sam Simpli red jedan od retkih sastava koji uživo zvuče čak i bolje nego na studijskim izdanjima. Može li "bolje od boljeg", ako uzmemo u obzir idejnu osnovu albuma "Simplifajd"? Beograd će večeras imati priliku da čuje

A. S. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Britanski pop sastav "Simpli red" večeras nastupa u hali "Pionir"
"Crni" holivudski film na Mostri
Biljana Srbljanović najbolji strani pisac u Nemačkoj