GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 31. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povređenoj radnici amputiran prst

KRAGUJEVAC - Zdravstveno stanje radnice Dobrinke Marković, koja je pre dva dana povređena prilikom aktiviranja detonatora bombe M-75 u Tehničko-remontnom zavodu je stabilno. NJoj je amputiran kažiprst, odstranjeno strano telo iz oka, i predstoji joj još jedna operacija rekonstrukcije šake. Ostale tri radnice su posle pregleda puštene kući. - Markovićeva je zadobila tešku povredu šake i amputiran joj je kažiprst. Biće neophodna i rekonstruktivna operacija šake - izjavio je za Glas docent Dejan Vulović, dežurni lekar na plastičnoj hirurgiji u Kliničkom centru. Prilikom eksplozije detonatora, koja se dogodila u jednom od pogona Tehničko-remontnog zavoda, sitni delići su se rasprsnuli na sve strane.
- Radnici koja je zadržana u Kliničkom centru odstranjeno je strano telo iz rožnjače oka metalnog porekla - izjavila je oftalmolog Mira Petrović i naglasila da je povređena zbrinuta i da je neće slati u drugu zdravstvenu ustanovu.

U eksploziji bombe povređene su četiri radnice ove institucije. I prošle godine, u novembru, u Tehničko-remontnom zavodu dogodio se incident, u kome je teško povređen jedan radnik. Nesreća se dogodila na poligonu za uništavanje inicijalnih sredstava zvanom fugasa. Sam posao uništavanja inicijalnih sredstava podveden je kao visokorizičan, a radnik je zadobio povrede glave, grudnog koša i ekstremiteta. Iako u rukovanju sa ovim sredstvima postoji jasno propisana procedura, stručnjaci tvrde da, i pored svih mera bezbednosti, postoje rizici samoopaljenja. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u toku istraga i utvrđivanje okolnosti koje su dovele do eksplozije u kojoj su povređene četiri radnice zavoda. Kako se navodi u saopštenju, eksplozija se dogodila juče oko osam časova, prilikom kompletiranja upaljača za ručnu bombu M-75. Uviđaj je izvršila vojna policija, a direktor Zavoda formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje okolnosti koje su prouzrokovale eksploziju, navodi se u saopštenju. U Tehničko-remontnom zavodu u avgustu prošle godine počelo je uništavanje milion i 300.000 protivpešadijskih mina iz vojnih stokova, a krajem prošle godine u eksploziji mine povređen je još jedan radnik.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^hronika

Aleksandar Panić (18) ubijen u Ulici LJubiše Miodragovića u Mirijevu
Vatra progutala krov "Minela"
Povređenoj radnici amputiran prst
Pronađen raspadnut leš nestalog stolara
Bojan Gavrilović (24) iz Valjeva nađen mrtav u svojoj kući