GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


 

Kip Ramzesa Drugog premešten iz Kaira

Povratak faraona

Džinovska statua najznačajnijeg egipatskog faraona Ramzesa Drugog, premeštena je iz veoma zagađenog centra Kaira u područje gde se nalaze piramide. Više od 3.200 godina star kolos od crvenog granita, težak 100 tona, posle 10-godišnje rasprave i logističkih istraživanja, premešten je sa trga, ispred glavne železničke stanice u Kairu, gde je nalazio pola veka. - Ramzes bi nas prokleo iz groba da nismo premestili statuu iz ovog neopisivog haosa, zagađenja i ružnoće - rekao je Zahi Havas, šef egipatskog saveta za antikvitete.

Statua visoka 11 metara izneta je iz centra Kaira u uspravnom položaju, umotana u sunđer koji je sprečavao udarce prilikom transporta. Izmeštanje kipa, sivog od velegradske prljavštine, koštalo je oko milion evra, a obezbeđivalo ga je 1.500 vojnika pod budnim okom mase radoznalaca i turista. Konvoj dug 30 metara putovao je desetak sati do budućeg velikog egipatskog muzeja, na rubu pustinje, u blizini piramida. Jedan most je privremeno demontiran kako bi statua mogla da prođe ispod njega.

Ramzes Drugi, veliki osvajač koji je vladao od 1304. do 1237. pre nove ere, najpoznatiji je egipatski faraon. Njegova džinovska statua pronađena je 1882, u velikom hramu Ptah, u Memfisu, prvoj prestonici faraona. Muzej u kome bi trebalo da bude smeštena Tutankamonova mumija i druge dragocenosti iz drevnog Egipta trebalo bi da bude otvoren za oko pet godina.


vesti po rubrikama

^vesti

Kip Ramzesa Drugog premešten iz Kaira
KUČEVO: Kazani na točkovima