GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U Srbobranu proteklog vikenda održane tradicionalne "Ciganske vatre"

"Đelem, đelem" podigao
na noge ceo grad

Od petka do nedelje na srbobranskoj poljani nekoliko stotina Roma iz Vojvodine, Srbije i dijaspore uz pesmu i igru, okupljeni oko vatre, obeležili su još jedno druženje. Bile su to Desete "ciganske vatre"

SRBOBRAN- Tradicionalna kulturna manifestacija vojvođanskih Roma pod nazivom "Ciganske vatre" ili na romskom "Romane jaga", okupila je proteklog vikenda u Srbobranu nekoliko stotina Roma. Pod vedrim nebom, na livadi u romskom naselju u Srbobranu, tradicionalno susretanje Roma proteklo je u igri, pesmi i druženju.

Na ovoj manifestaciji prezentovana je tradicionalna kultura Roma, a u programu su učestvovala mnogobrojna romska kulturno-umetničkih društva iz naše zemlje, dok su specijalni gosti stigli iz Hrvatske. Manifestacija je počela u petak, kada je održano Književno veče, pod nazivom "Garave pesničke inspiracije". Književno veče proteklo je u znaku sećanja na prosvetiteljski i spisateljski rad Trifuna Dimića, koji se smatra utemeljivačem gramatike i pismenosti Roma u Srbiji.

Centralni deo manifestacije, maratonski koncert romskih pesama i igara, uz nekoliko takmičenja, održan je u subotu. Program je počeo, kako je to uobičajeno, romskom himnom "Đelem, đelem", a zatim nastavljen uz predstavljanje Kulturno-umetničkih društava. Tokom manifestacije održano je i nekoliko takmičarskih igara. Osim takmičenja u kuvanju kotlića, održan je izbor za mis Ciganskih vatri, i izbor za najbogatiju i najlepšu cigansku nošnju.

U SRBIJI BOLJE NEGO U HRVATSKOJ

Ovogodišnji gosti "Ciganskih vatri" bili su KUD iz Kulpina, KUD guslara "Njegoš" iz Vrbasa i KUD iz Darde. Romi koji su stigli iz Hrvatske bili su oduševljeni atmosferom i kažu da su ovde mnogo opuštenija slavlja Roma.
- Srećan sam što sam došao u Srbobran na "Ciganske vatre". Ovde se mnogo slobodnije i opuštenije slavi nego kod nas u Dardi. Mi obično slavimo u zatvorenom prostoru, a poljana je pravo mesto za igru Roma. Romski KUD "Darda" ima više od 70 članova muzičke i folklorne sekcije, a u samom mestu ima nas 1.500- kaže Jovica, Rom iz Hrvatske.

Najzabavniji i najveseliji deo programa bilo je takmičenje u Ciganskoj čarlami ili nadigravanju parova. Za ovogodišnju lepoticu "Ciganskih vatri" izabrana je Marijana Nikolić iz Turije. Srbobranom je odjekivala muzika, a Romi su igrali oko vatre koja ih, kako kažu, prati hiljadama godina. Čak je i kuvanje u kotlićua na neki način oslikavalo njihov lutajući život.

Organizatori manifestacije "Ciganske vatre", Kulturno- umetničko društvo "Rom" iz Srbobrana, prezadovoljni su posetom i celokupnim programom jer je sve prošlo u duhu ovog naroda. Između ostalog ispunjeno je ono najvažnije, a to je da se na jednoj poljani okupe Romi iz Vojvodine, Srbije i dijaspore.

- Manifestacija se održava uz projekt "Dekada Roma" koji je počeo 2005. godine i čiji je osnovni cilj da integriše Rome u društvenu zajednicu, unapređujući njihovo obrazovanje i ekonomsku samostalnost. Srbobranski Romi veoma su organizovani, gaje partnerske odnose sa lokalnom samoupravom i sličnim udruženjima i mogu biti primer kako treba da rade ostali- kaže Goluba Dimić, jedan od organizatora.

Prema njenim rečima problem Roma predstavlja mimikrija, iza koje se često kriju Romi koji uspeju da se izdvoje iz proseka i zauzmu važniju ulogu u društvu. "Ciganske vatre", koju već desetu godinu zaredom organizuje Kulturno-umetničko društvo "Rom" iz Srbobrana, okupile su KUD-ove iz Darde u Hrvatskoj, Novog Sada i Bačkog Petrovca. Prema rečima organizatora, ova manifestacija pretenduje da preraste u jedinstveni republički festival kulture Roma iz svih krajeva Srbije.

Sanja Vučanović


vesti po rubrikama

^Vojvodina

U Srbobranu proteklog vikenda održane tradicionalne "Ciganske vatre"
Rokenrol osvojio mlade u Mitrovici
Muke Mihalja Kuruncija vlasnika preduzeća "Albina" iz Sutjeske
Grad definitivno prihvatio da plaća zakup zgrade u Njegoševoj 9
Plemenita akcija "Dekor plusa" u službi podizanje nataliteta u opštini Kikinda
Ovog vikenda završen još jedan susret ljubitelja starih automobila u Novom Sadu
 


     


FastCounter by LinkExchange