GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Vremenski uslovi uticali su na prinos useva na poljima u Rasinskom okrugu

Slaba vajda od ovogodišnje
berbe voća i povrća

KRUŠEVAC - Stručnjaci kruševačke Poljoprivredne stanice procenjuju da će rod useva u Rasinskom okrugu, kako voćnjaka i vinove loze, tako i kukuruza, ove godine u većini slučajeva biti isti ili ispod proseka. Prema rečima Radojke Nikolić, višeg stručnog saradnika za ratarstvo Poljoprivredne stanice u Kruševcu, prinos kukuruza će ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno, smene visokih i niskih temperatura, biti ispod 3,5 tone po hektaru, što je ispod prosečnog roda od oko četiri tone po hektaru.

- Na području Rasinskog okruga, pod ovom kulturom je oko 41,5 hiljada hektara, a maksimalan rod koji se uz primenu agrotehničkih mera na ovom podneblju može postići je oko 10 tona po hektaru. Procenjuje se da će u kruševačkom kraju i rod kruške i jabuke, voća koje se ovde ne uzgaja organizovano, biti prosečan.

- Ove godine je višnja rodila ispod uobičajenog proseka, malina već nekoliko godina ima loš kvalitet jer uzgajivači zbog niske cene ne ulažu u nju. Rod kupina je za trećinu manji od prosečnog jer je smanjen zbog niskih temperatura, ali je to uticalo da njena otkupna cena bude znatno viša- ukratko komentariše stanje voćnjaka Živomir Nikolić, viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo.

Dugotrajna prošlogodišnja vlaga će, prema njegovim rečima, uticati da rod grožđa u rasinskom kraju bude slabiji.
- Tokom januara i februara imali smo niske temperature, što je dovelo do smrzavanja osetljivih sorti, a od vinskih najviše su stradale vranac, smederevka i župljanka - navodi on.

POMOĆ ZA POLJOPRIVREDNIKE

"Mersi korp" je nedavno objavio još jedan konkurs kojim se nudi pomoć poljoprivrednicima iz 18 opština, među kojima je i šest opština Rasinskog okruga. Poljoprivredna udruženja ili preduzeća mogu da se prijave do 31. decembra, odnosno dok se ne istroši budžet od 50 hiljada dolara, namenjen organizovanju stručne obuke koju preko "Mersi korp" finansira USAID. Konkursom je predviđeno da se zahtevi mogu isključivo odnositi na usluge savetovanja ili obrazovne seminare, a neke od mogućih tema su: problematika udruživanja, proizvodnja i prerada iz oblasti voćarstva, povrtarstva i stočarstva. "Mersi korp" očekuje da će iznos pojedinačnih donacija biti do pet hiljada dolara, a obaveza primaoca pomoći jeste da osim angažovanja na realizaciji seminara, učestvuje sa još najmanje 25 odsto od iznosa odobrenih sredstava.

J. M.


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Izbor za mis Šumadije i Pomoravlja održan u jagodinskoj hali sportova JASSA
U toku procena štete posle grada u paraćinskom kraju
Skupština opštine Knić danas vanredno zaseda
Vremenski uslovi uticali su na prinos useva na poljima u Rasinskom okrugu
   


     


FastCounter by LinkExchange