GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U toku procena štete posle grada u paraćinskom kraju

Ratari prepušteni sebi

Oštećeni poljoprivrednici ljuti na protivgradnu odbranu jer je, prema njihovom mišljenju, zakasnila sa dejstvovanjem, čime je uvećana šteta. Da li će ratari biti obeštećeni, ostaje da pokaže vreme, ali svi sumnjaju u to

PARAĆIN - Prošlog ponedeljka grad koji je tukao polja u paraćinskom ataru naneo je velike štete, utvrdila je Opštinska komisija za procenu. Najviše su stradale površine pod paprikom u atarima sela Čepure, Striža, Ratari i Donje Vidovo. Komisija je juče bila na terenu takozvanih gornjih sela, gde je grad nemilosrdno tukao polja i oštetio čak i nekoliko građevinskih objekata.

NAJMODERNIJA TEHNOLOGIJA

Ovdašnji povrtari najčešće papriku i paradajz gaje na otvorenim prostorima i prevashodno je namenjena za spremanje zimnice. Povrće se gaji na velikim površinama po nekoliko hektara, a većina njih koristi najmoderniju tehnologiju. Za jedan zasad hektara povrtari moraju da ulože, najmanje tri hiljade evra. Primenom svih agrotehničkih mera hektar im uzvraća od četiri, pa do neverovatnih deset vagona paprika. Zarada je dobra, kažu povrtari, ali nikada nisu sigurni ko će pre ubrati rod, berači ili nevreme.

U ataru Striže, najvećeg proizvođača povrća, uništeno je 80 do 90 odsto paprika stiglih za branje. U Čepuru 70 odsto roda je potpuno neupotrebljivo posle razornog pljuska. Oštećeni ratari su ljuti na protivgradnu odbranu jer, prema njihovom mišljenju, ona je zakasnila sa dejstvovanjem, odnosno ispaljivanjem protivgradnih raketa, čime je uvećana neminovna šteta.

Na poziv Opštinske komisije za procenu šteta, odgovorni iz Regionalnog centra za protivgradnu odbranu, smeštenog na Bešnjaji, nisu u subotu obišli teren koji je bio zahvaćen gradom već su taj posao odložili za neko drugo vreme.

Da li će ratari biti obeštećeni, ostaje da pokaže vreme, ali svi sumnjaju u to. Iz Republičkog budžeta šteta se samo nadoknađuje ako se proglasi elementarna nepogoda, a kako to nije učinjeno ni prilikom prolećnih poplava, poljoprivrednici će morati da se snalaze kako znaju i umeju.

M. Ilić


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Izbor za mis Šumadije i Pomoravlja održan u jagodinskoj hali sportova JASSA
U toku procena štete posle grada u paraćinskom kraju
Skupština opštine Knić danas vanredno zaseda
Vremenski uslovi uticali su na prinos useva na poljima u Rasinskom okrugu
   


     


FastCounter by LinkExchange