GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

U Božetićima kod Nove Varoši danas deseta po redu "Sirijada"

Takmičenje najboljih
proizvođača zlatarskog sira

NOVA VAROŠ - U novovaroškom selu Božetići danas će, na Gospođindan, biti održana, deseta po redu, "Sirijada", već tradicionalno takmičenje proizvođača čuvenog zlatarskog sira. Najavljeno je učešće 105 domaćinstava sa šireg područja Zlatara, iz Božetića, Štitkova, Akmačića, Pravoševe, iz sela prema Javoru i Mučnju. Stručni žiri takmičenja dodeliće nagrade za najbolji sir, a posebno će biti nagrađena i najbrojnija seoska domaćinstva na ovom području, domaćini koji imaju najviše krava muzara.

Goste manifestacije čeka i izložba i degustacija nagrađenih sireva, izložba meda i narodnih rukotvorina, a posle takmičenja, u susednom Štitkovu, svojevrsnoj etnooazi, održaće se tradicionalni narodni vašar. U Božetićima je povodom "Sirijade" rekonstrusana velika sala Zadružnog doma, centar Štitkova dobio je rasvetu, a uređeno je i spremljeno za asfaltiranje 4,3 kilometra puta između Božetića i Štitkova. Privredno-turistička manifestacija u Božetićima održava se pod pokroviteljstvom SO Nova Varoš, a organizator je Turistička organizacija "Zlatar".

"Sirijada" se inače održava u sklopu "Dana Zlatara" koji traju od Preobraženja (19. avgusta), a završavaju se na Gospođindan (28. avgusta). Dane Zlatara organizuje Turistička organizacija opštine Nova Varoš, uz pomoć više preduzeća, ustanova i udruženja.

- Želja nam je da jednom ovakvom turističko-privrednom manifestacijom predstavimo domete i mogućnosti ovog kraja u proizvodnji zdrave hrane, uslove za razvoj planinskog, sportskog, seoskog i zdravstvenog turizma na Zlataru, na okolnim planinama i jezerima u kanjonu Uvca, a takođe da našim gostima predstavimo i nasleđe naših predaka, umeće planinki, pletilja, vezilja, drvodeljaca - kaže Mićo Rogović, direktor Turističke organizacije "Zlatar".

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Užički "Putevi" punom parom rekonstruišu deonicu kod Kokinog Broda
Na Majdanskom jezeru održano takmičenje mladih ribolovaca
Stranačke čarke DS-a i G17 plus u kraljevačkoj opštini
Osamnaestogodišnjaci iz Čačka već režiraju filmove
U Božetićima kod Nove Varoši danas deseta po redu "Sirijada"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange