GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Osamnaestogodišnjaci iz Čačka već režiraju filmove

Mladi Čačani snimili "Proju"

Parodija na film "Troja", sadrži specifičan humor, ali nije za komercijalnu upotrebu. Ukoliko Centar za animirani film pri Domu kulture u Čačku nastavi tempom kako je to činio do sada, vrlo brzo bi mogao prerasti u neku vrstu ozbiljnog i "pravog" filmskog centra

ČAČAK - Ukoliko bi Centar za animirani film pri Domu kulture u Čačku, stvoren da se veoma mladi zaljubljenici u crtani film okupe i da uz one starije i veštije naprave prvi korak u toj grani umetnosti, nastavio na način i tempom kako je to činio do sada, vrlo brzo bi mogao da preraste u neku vrstu ozbiljnog i "pravog" filmskog centra. Verovatno ni sami edukatori, (zvaničan naziv za umetnike koji mališane u CENTAF-u uče da crtaju), nisu očekivali da će desetogodišnjaci tako brzo početi da stvaraju prve animacije, a oni nešto stariji i prave filmove.

Ovogodišnja, osma po redu, škola Centra za animirani film završena je prikazivanjem prvog ostvarenja njenih polaznika. Reč je o filmu osamnaestogodišnjeg Dragana Ćirkovića koji je sa svojim drugovima Đorđem Grbovićem i Nikolom Marinkovićem u bioskopu, gledajući "Troju" došao na ideju da snime "Proju"-srpsku verziju tog proizvoda iz Holivuda.
- "Proja" je parodija na "Troju", sadrži specifičan humor i nije za komercijalnu upotrebu, mada bi mogao biti zanimljiv gledalištu koje shvata autorske ideje i razume naš mentalitet - kaže autor.

Ova složna ekipa, naoružana entuzijazmom, a nadasve i željom da se okuša u sedmoj umetnosti, snimala je tokom letnjeg raspusta od 2004. do sada. Najviše scena snimljeno je prošlog leta u Spomen-parku u Čačku. Delovi koji se nisu mogli snimiti nadomešteni su animacijom, pa su scene poput one sa isplovljavanjem grčke flote jednostavno nacrtane.

Kostime su osmislile Kristina Babić (18) i njene vršnjakinje Ivana Dimitrijević i Slađana Polužić, a materijal su dobile u samoposluzi gde su im, kažu u šali, rado izašli u susret i ujedno se oslobodili suvišnih kartonskih kutija.

Među onima koji su sve vreme verovali u njihov rad, pričaju mladi stvaraoci, bilo je i ozbiljnih naučnika, pa su scene sa starim gradskim zidinama uz dozvolu prof. dr Mihaila Milinkovića snimili na arheološkom lokalitetu Gradina, kod Čačka. Sve scene je snimio Vanja Vukša, a tehniku im je za ovu priliku ustupio čačanski Dom kulture, u okviru kojeg radi Centar za animirani film.

Milenko Pajić, rukovodilac Centra i edukator Vladimir Stanić ističu da je škola ove godine imala najveći broj polaznika i da su izuzetno zadovoljni zanimanjem mladih, ali pre svega i talentom koji pokazuju.
- Nameravamo da ovu radionicu proširimo, i osim klasične animacije počnemo da radimo i neke druge tehnike jer animirani film nije samo crtani film, kaže Stanić, a sudeći po interesovanju svoje znanje i te kako će imati na koga da prenesu.

Polaznici škole animiranog filma iz Čačka ovih dana su počeli da se pripremaju za učešće na internacionalnoj radionici animiranog filma koja će će se početkom septembra održati u Vranju.

Olivera Dašić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Užički "Putevi" punom parom rekonstruišu deonicu kod Kokinog Broda
Na Majdanskom jezeru održano takmičenje mladih ribolovaca
Stranačke čarke DS-a i G17 plus u kraljevačkoj opštini
Osamnaestogodišnjaci iz Čačka već režiraju filmove
U Božetićima kod Nove Varoši danas deseta po redu "Sirijada"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange