GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Užički "Putevi" punom parom rekonstruišu deonicu kod Kokinog Broda

Mostovima "peglaju" krivine

Gradnjom sedam mostova, ukupne dužine 700 metara, preko reke Šupljice i potoka, ova deonica biće skraćena za 1,8 kilometara. Treću traku, na usponima Tavnik, Prijevorac i Podstrani potok, imaće trećina novog kolovoza

NOVA VAROŠ - Na deonici magistrale od Zlatibora do Kokinog Broda, daleko najlošijoj na magistralnom putu od Beograda do Jadrana, punom parom, tokom celog leta traju radovi, a u užičkim "Putevima" najavljuju da će do kraja građevinske sezone završiti barem 90 odsto poslova na rekonstrukciji 17,5 kilometara magistrale. Po planu Užičana za iduću godinu, trebalo bi da ostane samo nanošenje završnog sloja asfalta.

ZASTOJI DO 20 MINUTA

Zbog radova na trasi, saobraćaj se na pojedinim deonicama reguliše semaforima, vozila prolaze naizmenično, a čeka se desetak minuta. Najduža zadržavanja nisu veća od 20 minuta, sem kad se miniraju stene, a vozači i putnici, kažu u "Putevima", imaju razumevanja za čekanje na magistrali.

Na trenutno najvećem gradilištu u Zapadnoj Srbiji od početka građevinske sezone radi se od jutra do mraka, a putari se sada nadaju i lepoj jeseni, da će sneg, koji se proletos odužio gotovo do kraja aprila, zakasniti, kako bi se privelo kraju "peglanje" krivina najlošije deonice magistrale od Beograda ka Crnoj Gori. Na magistrali, u vrletima Murtenice, stalno je oko 140 radnika, koji su uz pomoć šest bagera, četiri buldožera, tri grejdera, pet auto-dizalica, desetine kamiona već završili oko 70 odsto radova na trasi, i oko dve trećine na mostovima.

Habajući sloj asfalta, kažu u "Putevima", ugrađen je na 5,5 kilometara, a do 1. oktobra pod asfaltom biće 11 kilometara. Radi se 11 sati dnevno, kad zatreba i - nedeljom, a posao je vredan - 13 miliona evra. Svakako, najveći izazov za putare užičke firme su mostovi, kojih će na magistrali biti ukupno sedam. Najduži na trasi je most Prijevorac, dug 185 metara, koji se, prvi put u Srbiji, gradi primenom sistema livenja betonskih delova od po 20,75 metara i njihovim nagurivanjem na stubove sa leve do desne obale. Ovaj most trebalo bi da bude završen do 10. oktobra.

Peglanjem krivina oštrih kao lakat i gradnjom sedam mostova ukupne dužine 700 metara, preko reke Šupljice i potoka, ova deonica biće skraćena za za 1,8 kilometara. Treću traku - na usponima Tavnik, Prijevorac i Podstrani potok - imaće trećina novog kolovoza.

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Užički "Putevi" punom parom rekonstruišu deonicu kod Kokinog Broda
Na Majdanskom jezeru održano takmičenje mladih ribolovaca
Stranačke čarke DS-a i G17 plus u kraljevačkoj opštini
Osamnaestogodišnjaci iz Čačka već režiraju filmove
U Božetićima kod Nove Varoši danas deseta po redu "Sirijada"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange