GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U Unmiku još ne znaju ko je i zbog čega bacio bombu u Mitrovici

Za sada jedan osumnjičen

Tomas Li: Kfor će učiniti sve da bi sprečili dalje nasilje, ali u celom svetu dešavaju se incidenti

BEOGRAD - Predstavnici Unmika u Prištini, dva dana posle bombaškog napada na Srbe u severnoj Kosovskoj Mitrovici, tvrde da ne znaju ko je i zašto bacio bombu, kao i da se "stepen nasilja nad Srbima ne povećava nego je čak možda i manji nego ranije"! Tomas Li iz kabineta komesara Unmika u Prištini, rekao je juče za Glas da, iako je jedno lice privedeno, još nije utvrđeno da li je taj osumnjičeni zaista bacio bombu, kao ni koji su motivi napada.

Ovo je, međutim, prvi put, da međunarodni zaštitnici reda i mira na Kosmetu nisu odmah saopštili kako je reč o pojedinačnom incidentu koji nema političku konotaciju, nije u vezi sa pregovorima koje vodi Ahtisari i nema etnički motiv.

STATISTIKA O NASILJU

- I u Sjedinjenim Američkim Državama ima nasilja. Srbi su sada manjina na Kosovu. Međutim, kada pogledamo statističke podatke, oni pokazuju da je procenat nasilja sada isti kao i ranije, ako nije i u opadanju - rekao je Li.

- Mediji svašta pišu. U to spada i prevremeno etiketiranje maloletnog lica kao bombaša koje se nalazi u pritvoru. Istraga je u toku i još ne možemo da tvrdimo ko je odgovoran za napad. Istražitelji ne mogu da završe posao za sat vremena, kada se radi o nečemu kao što je ovaj slučaj - rekao je Li i dodao da se kancelarija komesara ovaj put neće izjašnjavati o motivima pre nego što istraga da konačne rezultate.

Međunarodna policija i Kfor će, izjavio je Li, učiniti sve što je u njihovoj moći da bi sprečili dalje nasilje, ali je i dodao da se "u celom svetu dešavaju incidenti kao što je ovaj od pre dva dana". Na pitanje da li se obistinjuje prognoza predstavnika Unmik policije, od pre nekoliko meseci, prema kojoj će napadi na Srbe biti sve češći kako odmiču pregovori o statusu, Li je odgovorio da "nema nikakvog šablona koji ukazuje da se nasilje pojačava posle nečijih izjava ili Ahtisarijevih poseta i sastanaka".

- Bez obzira na motive, mi mrzimo kada sa desi bilo kakav nasilni incident. Zamenik šefa za operacije Unmika, Vejn Hisong, otputovao je u severnu Mitrovicu na sastanak sa upravom Unmik policije i Kforom. Potrebno je napraviti plan i iznaći najbolji mogući način da se zaštiti stanovništvo od budućih incidenata - istakao je Li.

On, međutim, nije mogao da objasni kako je pored navodno pojačanih bezbednosnih mera Unmika, bilo koji bombaš mogao da prođe pored Kosovske policijske službe, Unmikaa i Kfora i da baci eksploziv na Srbe u obližnjem kafiću.

D. Milošević


vesti po rubrikama

^politika

Stanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je bilo mirno
U Unmiku još ne znaju ko je i zbog čega bacio bombu u Mitrovici
Državni tim o toku pregovora
 


     


FastCounter by LinkExchange