GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Stanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je bilo mirno

Srbi nisu podlegli panici

Zdravstveno stanje devetoro povređenih je stabilno. Zvaničnici osudili napad

KOSOVSKA MITROVICA/BEOGRAD - Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice juče je bila mirna, ali napeta zbog preksinoćnog bombaškog napada na kafić "Dolče vita", u neposrednoj blizini mosta na Ibru koji deli grad. Život u gradu na izgled protiče normalno, most je zatvoren, a Unmik policija ne dozvoljava vozilima sa "KS" tablicama da ulaze u grad. KPS i Unmik policajci malo su pojačali nadzor mosta, mada se trude da ne budu upadljivi.

Nadziranje mosta i prostora oko njega organizovali su i Srbi, koji strahuju od novih napada i provokacija, ali su mirni i ne podležu panici, koju, kako tvrde, neko očigledno priželjkuje.

Sumnje u identitet napadača

I kafić "Dolče vita" juče je radio, a u i oko njega je mnogo mladog sveta. Četrnaestogodišnji Aleksandar Arsić, koji se zatekao preksinoć ispred kafića na Trgu braće Milić, tvrdi da nije bio u pitanju mlad Albanac, kako svi saopštavaju, već čovek od oko 40 godina.

- On je prišao kafiću s namerom da bombu ubaci u vrata kafića. Međutim, ljudi koji su sedeli primetili su šta se dešava, pa je on bombu ispustio ispred kafića, okrenuo se i otišao. Sekund kasnije, odjeknuo je strašan prasak i samo sam video ljude kako padaju i plaču - priča Arsić, koji sada strahuje da se igra na Trgu, udaljenom od mosta 100 metara.

Srbi iz Mitrovice kažu da se uopšte ne osećaju bezbedno. Predsednik SNV severne Mitrovice Nebojša Jović rekao je Glasu da su se građani samoorganizovali i prošle noći su postavili straže kako bi se sačuvali od napadača. Srbi traže zatvaranje mosta dok traju pregovori o statusu Kosmeta.
- Tražimo da Unmik, Kfor i KPS odgovore zašto nije izneto ime napadača, kada se dobro zna da se radi o Agronu Dibraniju, čiji su svi članovi porodice ozvaničeni teroristi - naglasio je Jović.

U napadu koji je preksinoć u 19 časova izvršio šesnaestogodišnji Albanac A. D, koji je uhapšen prilikom pokušaja bekstva u nekoliko stotina metara udaljen albanski deo grada, najteže su povređeni jedan Britanac na službi u Unmik policiji, jedna Holanđanka i Mitrovčani Saša Gvozdić, Jelena Mirković, Bojana Bojović, Pavle Zdravković, Kemal Vraneš, Kaća Devdić, Jovan Kragović i Batrić Vulikić. Među povređenima je i jedna trudnica.

ZLOUPOTREBA DECE

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za KiM smatra da incident nikako nije slučajan jer, kako kaže, ako je u pitanju šesnaestogodišnjak kako se tvrdi, nemoguće je da je on samoinicijativno ovu akciju preduzeo, pogotovo što se sa mesta na kome je bačena bomba odšetao normalnim hodom, i da su KPS policija odreagovali tek kada su građani potrčali za njim.
- Nije neobično da se maloletni Albanac iskoristi u ovako nekom smislu, a gotovo smo sigurni da je imao logističku podršku i da je njegovo maloletstvo iskorišćeno samo zbog toga što kao maloletnik može da dobije malu kaznu - tvrdi Ivanović.

FERATI: SMANJENO POVERENJE

- Nadali smo se da će tenzije pasti, ali uvek postoji neko ko ekstremno razmišlja. Prekjučerašnji događaj smanjiće ionako loše poverenje među Srbima i Albancima, i neće uticati pozitivno na popravljanje odnosa. Odmah posle incidenta čuo sam se sa predstavnicima Srba iz severnog dela Mitrovice, ali i pored naše želje da obiđemo povređene u bolnici, zbog novonastale situacije tako nešto je bilo nemoguće. Apsolutno osuđujem ovakav napad, jer oni škode svima, pogotovo u momentu kada se rešava i status Kosova i status Mitrovice. Međutim, iako smo do sinoć smatrali da je situacija donekle stabilna, ipak su se ostvarile prognoze da će, kako se približava rešenje budućeg statusa Kosova, porasti i ekstremna mišljenja koja definitivno štete svima - rekao je Sadri Ferati, predsednik IV SO Mitrovica.

Povređeni su prebačeni u mitrovačku bolnicu. Na hirurškom odeljenju ove bolnice na lečenju je zadržano šest osoba i njihovo zdravstveno stanje, prema rečima dežurnog hirurga dr Miroslava Dančetovića, je stabilno. Dvoje je otpušteno kućama, a policajac Dejvid Hofi je na zahtev Unmika prebačen u vojnu bolnicu KFOR-a.

Traži se odgovornost

Bombaški napad, sedamdeseti u proteklih šest meseci, oštro su osudili kako kosmetski Srbi i predstavnici vlasti u Beogradu, tako i međunarodni zvaničnici i Albanci. U reagovanju Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju deo krivice za napad prebacuje se i na međunarodnu zajednicu koja je "bar koliko i albanski teroristi" odgovorna za "albanske zločine nad Srbima".

- U poslednjih nekoliko dana, ohrabreni izjavama visokih predstavnika UN, albanski teroristi na Kosovu i Metohiji intenzivirali su svoje ubilačke akcije ka Srbima - navodi se u saopštenju i dodaje da je "samo splet okolnosti" sprečio velike žrtve".

U saopštenju Koordinacionog centra se podseća da je bomba bačena "neposredno nakon Ahtisarijeve izjave o srpskoj krivici".
- Ovaj zločin čin je saglasja sa Ahtisarijevim rečima, jer teroristi radije deluju nego što govore. Za albanske zločine nad Srbima, koji poprimaju sve šire i zabrinjavajuće razmere, međunarodna zajednica je odgovorna bar koliko i albanski teroristi - navodi se u saopštenju.

Član beogradskog pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je da je ovim napadom "dara prevršila meru" i primetio da činjenica da pored petsto Unmik policajaca i više od 2.000 vojnika Kfora, šesnaestogodišnjak priđe i baci bombu, jasno govori kakva je bezbednost za Srbe.

- Kfor nije došao da štiti Srbe, nego da nas zaplaši i sprema za eventualan nepovoljan ishod pregovora. Međunarodna misija mira nije opravdala poverenje, a sada će ispasti da je Beograd kriv i za sinošnji napad i što je toliko Srba otišlo sa Kosova i što je toliko srpskih kuća i svetinja spaljeno. Ispašće da je Beograd poslao i ovog Albanca da baci bombu na srpski kafić - strahuje Jakšić.

Oglasio se i zamenik šefa britanske kancelarije Rori O'Konel koji je najoštrije osudio ovaj, kako je rekao "kukavički i nerazuman napad".
- Takvom nasilju nema mesta na Kosovu, a oni koji pribegavaju nasilju rade protiv bolje budućnosti Kosova - ocenio je u saopštenju O'Konel.

Vlada Kosova, koja je takođe osudila napad, zahteva od organa reda da razjasne slučaj i da krivce izvedu pred lice pravde. Istovremeno, vlada je pozvala sve građane da "sačuvaju hladnokrvnost i da ne budu žrtve provokacija onih koji na Kosovu žele nasilje i patnje za sve". Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk "šokiran je i razočaran zbog ovog incidenta".

- Važno je za narod Kosova da shvati da nerazumnost akata nasilja, kao što je ovaj, ne služi ničijem interesu i da ugrožava budućnost građana Kosova - istakao je Šuk u saopštenju, čestitao policiji na brzom hapšenju osumnjičenog za ovaj napad i izrazio zahvalnost liderima severnog dela Kosovske Mitrovice što su pomogli policiji da održi mir.

AHTISARI DAJE KRILA NASILJU

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je juče da su najnovijim terorističkim aktom u severnom delu Kosovske Mitrovice albanski separatisti pokazali kako su shvatili izjavu specijalnog predstavnika UN Martija Ahtisarija da su Srbi kao narod krivi.
- Ako tako nešto može da izjavi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za razgovore o budućem statusu Kosova, onda je svako nasilje prema Srbima opravdano i nagrađeno - saopštila je Vlada Srbije.
Vlada Srbije navodi da teror nad Srbima na Kosovu u prisustvu međunarodne zajednice traje više od sedam godina. Umesto da se suprotstave albanskom separatističkom nasilju, predstavnici međunarodne zajednice okreću glavu, a ponekad nasilju čak daju krila, kako je to učinio Marti Ahtisari svojom izjavom, navodi se u saopštenju. Krajnje je vreme, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije, da svi oni koji izneveravaju poverene dužnosti hitno ustupe mesto principijelnim predstavnicima UN, koji bi verodostojno štitili Povelju i vrednosti UN i načela međunarodnog prava.

B. Ristić - B. Vukčević


vesti po rubrikama

^politika

Stanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je bilo mirno
U Unmiku još ne znaju ko je i zbog čega bacio bombu u Mitrovici
Državni tim o toku pregovora
 


     


FastCounter by LinkExchange