GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kritike na račun reforme policijskog školstva u Srbiji

Školovanje po sovjetskom modelu

Stvaranjem kadrova sa obrazovanjem opšteg tipa, koji mogu da budu postavljeni bilo gde, samo po svojoj podobnosti, stvara se preduslov za zloupotrebu policije u političke svrhe, tvrdi profesor Milenko Milošević

BEOGRAD - Budući policajci od ove godine kreću da studiraju u novoj instituciji, makar po nazivu, jer je, umesto Policijske akademije, koja je ukinuta, osnovana Kriminalističko-policijska akademija. U okviru reforme policije i policijskog školstva, izvršena je i ova promena, ali po mišljenju nekih stručnjaka, veliko je pitanje da li se zapravo radi o suštinskoj promeni ili je u pitanju samo "kozmetičko šminkanje" zastarelog i neprikladnog sistema školovanja policajaca.

Suštinski ništa nije urađeno

Po mišljenju profesora Milenka Miloševića, predavača na novim zakonom ukinutoj Višoj školi unutrašnjih poslova u Zemunu, iako ima nekih promena, suštinski ništa nije urađeno, tako da ostaje dosta razloga za sumnju da li je prava reforma zapravo i izvršena.

- Oebs i Savet Evrope insistiraju na demilitarizaciji, depolitizaciji i profesionalizaciji policije u celini, pa tako i visokog policijskog školstva. Ovako uređenom Visokom policijskom školstvu savršeno odgovara sovjetski militaristički koncept školovanja policije koje stvara poslušne stručnjake opšteg tipa. Uz mogućnosti koje daje zakon o policiji, ministar može, u korist svog premijera, ili svoje stranke ili koalicije, da rasporedi, smeni ili postavi sve načelnike i sve komandire policijskih stanica, bilo koga policajca na bilo koje radno mesto, odnosno svoje poslušne i nesposobne kadrove na mesta koja im po kompetentnosti ne pripadaju - tvrdi profesor Milošević.

Po njegovim rečima, upravo ovakav način školovanja policajaca to omogućava, jer stručnjaci iškolovani po sovjetskom militarističkom konceptu su stručnjaci opšteg tipa i ministar može da ih rasporedi na posao po sopstvenom nahođenju. Uvođenjem takvog, vojnog a ne civilnog koncepta u školovanju na novostvorenoj akademiji, i ovlašćenjima koje ima ministar u upravljanju kadrovima, minimizira se struka a zakonski uvodi deprofesionalizacija policije.

- Model na kome se školuje policija, i sva ovlašćenja koja ministar ima, njemu kao političkoj ličnosti daju ovlašćenja da vodi kadrovsku politiku u policijskim školama, propisujući uslove da upisuje svoje kandidate, čime suštinski utiče na kvalitet školovanja i kasnije na kvalitet rada policije.

- Oebs i SE stalno insistiraju na profesionalizaciji, decentralizaciji, depolitizaciji i demilitarizaciji policije i policijskog školstva Srbije kao jednom od najvažnijih načela za funkcionisanje savremene policije. Zahtevaju da se to formalizuje zakonima i odlukama vlade kako bi Srbija u tom segmentu bila harmonizovana sa Evropom i ispunila jedan od uslova ulaska u Evropsku uniju - kaže profesor Milošević, jedan od najvećih stručnjaka u našoj zemlji za pitanja školovanja policajaca.

I Oebs se pita

Suštinska depolitizacija, decentralizacija i profesionalizacija policije, kako Oebs i SE nalažu, desiće se kada se zakonom o policiji odvoji politička uprava koju predstavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova od profesionalne uprave koju predstavlja uprava policijske službe. Upravi policijske službe bi ostali policijski poslovi, upravljanje policijskim poslovima na taktičkom i strateškom nivou u koje spada i policijska obuka i usavršavanje, razvoj strategije i mera za razvoj policije, odgovornost za budžetska, personalna i logistička pitanja policijske službe.

Ima li depolitizacije?

- Priča o profesionalizaciji, depolitizaciji i demilitarizaciji policije se često ponavlja, ali ja mislim da se to radi na nivou parole ili fraze bez suštinskog razumevanja. U zakonu o policiji iz 2005. godine u skladu sa zahtevima Oebsa i SE odvojena je politička uprava od profesionalne ali samo formalno. Brojnim rešenjima u novom Zakonu o policiji i odluci o osnivanju Kriminalističko-policijske akademije obesmišljene su ideje depolitizacije i profesionalizacije policije i policijskog školstva. Ranije su prikazana rešenja u kojim ministar upravlja kadrovima u policiji Srbije.

- U članovima kojim se reguliše obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje (Zakon o policiji) ozakonjuje se politizacija, centralizacija i deprofesionalizacija celog policijskog školstva, a u članovima kojima se reguliše rad novostvorene akademije po Zakonu o visokom školstvu suprotno njemu ukidaju se akademske slobode, autonomija školskih institucija, sloboda javnog iznošenja stavova, i daju ovlašćenja ministru da po svom nahođenju ili interesima suštinski uređuje policijsko školstvo - zaključuje Milenko Milošević.

Miloš Ž. Lazić


vesti po rubrikama

^hronika

Kritike na račun reforme policijskog školstva u Srbiji
Poginula trojica mladića
Šverceri droge u jednomesečnom pritvoru