GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 24. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Ahtisari predložio formiranje još devet srpskih opština

Albanci šokirani planom

Nojkić: Oni su u razgovorima skloni da prihvate određene predloge, ali to ne sprovode na terenu

BEOGRAD /PRIŠTINA - Izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosmeta Marti Ahtisari predložio je juče pregovaračkom timu kosovskih Albanaca da uz postojećih pet na Kosmetu bude formirano još devet opština u kojima bi vlast imala srpska zajednica, saznaje Srna od izvora bliskih Ahtisarijevom timu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je novinarima da će kosovska delegacija prihvatiti da se u procesu decentralizacije lokalne uprave na Kosovu formira samo pet novih opština i proširi teritorija jedne, već postojeće opštine Novo Brdo.

PRIŠTINA KOČI PREGOVORE

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova i Metohije Dušan Bataković ocenio je danas da je glavni zastoj u pregovorima o decentralizaciji nastao zbog albanske strane, dodajući da Marti Ahtisari u Prištini nastoji da ubedi Albance ili obezbedi političku volju da se izađe s osetnijim ustupcima.

ZAHTEVI SRPSKE LISTE

Lider Srpske liste za KiM Oliver Ivanović izjavio je da Srbi zahtevaju formiranje još dve nove opštine u odnosu na one koje su već predložene - Prilužje i decentralizaciju postojeće opštine LJipljan.
- Izvesno je da decentralizacija treba da znači stvaranje uslova da Srbi ostanu ovde. Vrlo je važno da budu formirane nove opštine, ali je jednako važno da ovlašćenja novih opština pokriju sve one oblasti za koje su Srbi zainteresovani: primarno i sekundarno školstvo i zdravstvo, socijalna politika, uticaj na privatizaciju, gazdovanje javnim preduzećima i javnim površinama u opštinama i izvestan uticaj na izbor kadrova u oblasti policije i sudstva - rekao je Ivanović.

- Srbi bi imali 82 odsto vlasti u opštinama u kojima žive. Oni bi uz ostalih 18 odsto Srba, koji žive u multietničkim opštinama, zajedno držali 24 odsto teritorije Kosova što je enormno više od procenta koji Srbi čine u ukupnom broju stanovnika Kosova - rekao je Sejdiju i naveo da kosovska delegacija neće da prihvati da Srbi dobiju više od 10 opština.

Ahtisari je potom razgovarao sa poslanicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

- Pokušali smo da mu ukažemo na probleme sa kojima se susreće srpska zajednica u južnoj srpskoj pokrajini - rekao je za Glas Ranđel Nojkić.

Oni su Ahtisariju skrenuli pažnju na probleme sa kosmetskim institucijama i inplementacijom postignutih dogovora.

- Rekli smo mu i na konkretnim primerima dokazali da su Albanci u razgovorima skloni da prihvate određene predloge, i da izražavaju spremnost da zaštite prava drugih nacionalnih zajednica, ali da to ne sprovode na terenu - istakao je Nojkić.
On je dodao i da su članovi delegacije pokušali da objasne Ahtisariju da su rešenje budućeg statusa Kosova i decentralizacija dva najbitnija pitanja za opstanak Srba u pokrajini.

- Takođe smo mu predočili da sporazumno rešenje budućeg statusa KiM, kako sada stvari stoje, nije moguće jer na albanskoj strani nema iskrenosti i volje da se dođe do kompromisnog rešenja - zaključio je Nojkić.

B.Vukčević


vesti po rubrikama

^politika

Ahtisari predložio formiranje još devet srpskih opština
Srbi "višak" u parlamentu Kosova
Popović: Nema govora o podeli
Septembar kao mesec izručenja i pridruženja
Reakcije povodom obelodanjene strategije o državi svih Albanaca
 


     


FastCounter by LinkExchange