GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 24. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Žene padalice u selu Duboka svetski fenomen zbog neobične i natprirodne moći

Rusalje razgovaraju s duhovima

Naučni radnici nemaju objašnjenje za fenomen žena rusalja. Ko želi da ih vidi na delu, dolazi svake godine u Duboku u vreme Duhova, kada izbliza može da posmatra njihovu više vekova staru ritualnu igru

KUČEVO - Pre jednog veka, pojedine žene u selu Duboka kraj Kučeva dobile su jednu za to, ali i za sadašnje vreme, neobičnu i natprirodnu moć. Padaju u trans, prizivaju duhove i vrište od zanosa. Zovu ih rusalje ili padalice. Brojni etnolozi su ih izučavali, ali je fenomen ostao nerazjašnjen. Žene iz Duboke koje, padnu u trans obično na Duhove odlaze u manastir Gornjak ili Tumane i tamo traže leka.

Već nekoliko decenija u okviru tradicionalne Smotre narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi" Dubočke rusalje redovno izvode svoje rituale na javnoj pozornici pred nekoliko hiljada posetilaca. Doktor Radovan N. Kazimirović u svojoj knjizi "Tajanstvene pojave u našem narodu" zapisao je da je svojevremeno posmatrao psihološki Hristinu Radula Grasilovića devetnaestogodišnju nevestu koja je u sebi osetila da će za vreme Duhova sigurno pasti u trans dok je Jana, žena Andrije Grasilovića "padala" punih devet godina. To je prema Kazimiroviću pošlo za rukom i Mariji Brsalović iz Ševice, Zorki Paunovoj, Kumriji Jovana Plještiša. Ovu poslednju izlečio je, navodno, od "rusaljske bolesti" Pop Janko iz susedne Neresnice.

DVE KRALJICE

U Duboki je još živo predanje o dvema devojkama - kraljicama koje su se potukle na dan Duhova pred Dubočkom pećinom. Jedna od njih proklela je Dubočane i rekla: "Da Bog da, kako ja ovde pala, tako i svaki iz ovog mesta o ovom danu da pada". Na Biljanin petak sa jednog pećinskog mesta kaplje kap po kap vode samo tog dana i nikad više. Narod veruje da su to suze za ubijenom kraljicom.

Prastari kult rusalja, tokom vremena, pretrpeo je društvene transformacije, ali nije prestao ni do današnjeg dana. U čudnom pevanju i jaukanju za vreme transa rusalje najčešće pominju, što je vrlo neobično, svog svekra a u zanosu vide na onom svetu mnoge neobičene osobe. Mnoge rusalje iz ovog kraja odbijale su uporno da se "izleče" kađenjem bilja ili čitanjem jevanđelja po manastirima.

U knjizi "Požarevački almanah" ostalo je zapisano da posmatrači sa strane misle da je padanje u taj trans posledica autosugestije. Naime, ovo mišljenje se zasniva na tome što se padalice obneznanjuju tek kad jedna od druge čuju prodoran vrisak. Veruje se po jednoj legendi da su rusalje nastale posle tuče devojaka kraljica na obližnjem brdu Gložu. U pitanju je bilo osam devojaka obučenih u belo koje obilaze selo i pred tuđim kapijama igraju svoje ritualne, viteške i ritmičke igre za sreću i zdravlje ukućana.

Padalice se pomoću vode iz Dubočke reke koja se smatra "Sprskim Jordanom" a koja čini mađijsko dejstvo povraćaju ponovo u realnu svest. Uz zvuke čarobne frule rusalje razgovaraju sa duhovima a u tom trenutku zmije se krote i izlaze iz svojih rupa, veruje se u ovom delu istočne Srbije. Uz to, za vreme transa, rusalje uopšte ne reaguju na ubod igle koje je svojevremeno vršio doktor Milorad Dragić, poznati ispitivač narodnog života u Srba. To je zato što su rusalje neosetljive na ubod u metapsihičkom stanju. Naučni radnici zasad nemaju pravo objašnjenja za fenomen žena rusalja iz Duboke. Ko želi da ih vidi na delu, dolazi svake godine u Duboku u vreme Duhova, kada izbliza može da posmatra njihovu više vekova staru ritualnu igru.

Tekst i foto: D. Stodić


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Žene padalice u selu Duboka svetski fenomen zbog neobične i natprirodne moći
Privredno-politička delegacija Babušnice otputovala u Rusiju
Opštinsko veće zatrpano zahtevima pred rebalans budžeta
Aleksandar Popović, ministar za nauku i ekologiju, posetio Bor
   


     


FastCounter by LinkExchange