GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 24. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivša vlasnica "Župe" optužuje direktora Agencije za privatizaciju za stanje u firmi

Na fabričkim njivama - marihuana

Zastupnik kapitala i vršilac dužnosti generalnog direktora Hemijske industrije "Župa" Miroljub Milojević demantovao je da u ovom preduzeću postoje pronevere

Bivša vlasnica Hemijske industrije "Župa" iz Kruševca Violeta Josifova, s kojom je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor, optužila je direktora ove agencija Miodraga Đorđevića da "podstiče kriminalnu bandu koja trenutno hara ovom firmom".

- Slučaj "Župa" poprima sve elemente organizovanog kriminala, a očigledno je da se na čelu te grupe nalazite vi. Kako drugačije da se shvati činjenica da je "Župa", uz pomoć "sindikalne mafije", oteta i predata na upravljanje tako nekim kobajagi sindikalcima, kojima rukovodi vaš zastupnik - napisala je Josifova direktoru Agencije za privatizaciju.

Ona kaže da se tamo dešavaju teške krađe i da je iz "Župe" izneto sve što se moglo demontirati i odneti i da se rade teške pronevere. Da su tako 12. avgusta izneti elektromotori bez kojih neki pogoni ne mogu da rade, a da to ne bi moglo da se učini ako u takvoj akciji nema bar desetoro ljudi.

POSAO ZA DRUGE ISTRAŽNE ORGANE

Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju, rekao je za Glas da je upoznat s ovim pismom, ali da Agencija više nema nikakve ingerencije.
- Ako je to tačno što Josifova kaže za kriminal i marihuanu, onda je to posao za neke druge istražne organe. Mi smo raskinuli ugovor s njom i Akcijskom fondu preneli 75 odsto vlasništva na upravljanje. Oni tamo postavljaju zastupnika i njihova ingerencija je da očuvaju državni kapital. Mi ćemo imati ingerencije samo ako se ponovo raspiše tender - objasnio je Đorđević.

Josifova ističe da je Đorđević organizovao štrajkove i bespravno raskinuo ugovor.
- U međuvremenu servirate priču kako se u "Župi" proizvodi i kako je krenula proizvodnja... Prilikom uviđaja na licu mesta, policija je uz prisustvo ljudi iz "Župinog" obezbeđenja naišla na jednu lepu plantažicu marihuane. Inače, u ovom preduzeću se nalazi desetak hektara plodnih njiva, koje se godinama ne koriste i koje se nalaze na udaljenom delu gde se nalazi Fabrika otpadnih voda. Gospoda se lepo setila da je to idealno mesto da od "Župe" naprave Kolumbiju - naglasila je bivša vlasnica "Župe".

Ona je pozvala Đorđevića "da konačno počne da se sam sebi meša u posao jer će kad-tad morati da objasni zbog čega država mora da od jedne uspešne firme sutra plaća velike odštete".

- Tražim da pod hitno s nezavisnom komisijom pokrenete popis svih osnovnih sredstava, kao i sitnog inventara, a na osnovu popisnih lista iz 2004. godine. Zatim, da se sačini revizija svih ugovora i da se oformi finansijska kontrola - kaže Violeta Josifiva i pozvala Đorđevića da proveri da li se možda u nekim pogonima proizvoda i neka druga droga pošto je ovo hemijska fabrika.

Zastupnik kapitala i vršilac dužnosti generalnog direktora Hemijske industrije "Župa" Miroljub Milojević demantovao je da u ovom preduzeću postoje pronevere.

- Navodi da se iznosi sve što može potpuno su netačni. To su obične dezinformacije - rekao je on. Kako je istakao, jedino je istina da je "Župa", posle 356 dana, izašla iz blokade računa, da je od početka godine isplaćeno devet plata, da se priprema remont fabrike Kalijumove hemije, koja nije radila dve godine, te da bi do kraja nedelje trebalo da zaseda vladina komisija, koja bi trebalo da odobri socijalni program za odlazak 540 radnika iz "Župe". Milojević je demantovao i navode koji su se ovih dana pojavili u javnosti - da je u krugu ove industrije pronađena marihuana, navodeći da se tim povodom i ovdašnji SUP zvanično oglasio. Kruševačka policija saopštila je u utorak da je u protekla dva meseca oduzela oko 40 kilograma biljne materije u sirovom stanju, za koju se sumnja da je marihuana, te da su zasadi uglavnom bili u seoskim atarima, duž rečnih korita, na zemljištu koje nije u privatnom posedu.

J. M. - M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izvoznici nisu koristili terminsku prodaju evra kao zaštitu od kolebanja kursa
Ugovor o prodaji "Mobtela" još se čuva pod ključem
Proizvođači strujomera zbog tendera najavili žalbu
Poreznici saslušali pet bogataša
Bivša vlasnica "Župe" optužuje direktora Agencije za privatizaciju za stanje u firmi
Iz budžeta Republike Srbije biće izdvojeno 143,3 miliona dinara za izgradnju poliklinike
Pregovori o međudržavnom sporazumu između Crne Gore i Srbije
Na današnjoj sednici Vlade Srbije o predlogu Ministarstva zdravlja
Vraćanje imovine crkvama tek posle 1. oktobra