GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 24. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izvoznici nisu koristili terminsku prodaju evra kao zaštitu od kolebanja kursa

Domaće menadžere iznenadio rast dinara

HVB banka pozvala preduzeća da unapred prodaju ili kupe evre i tako spreče gubitke, ali se malo njih odazvalo jer nisu verovali da će evropska valuta toliko izgubiti na vrednosti

BEOGRAD - Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije savetovao je izvoznike da se od slabljenja evra zaštite tako što će kupovati i prodavati devize bankama po unapred dogovorenom kursu, što se, inače, u ekonomiji zove terminska trgovina.

U HVB banci kažu da se terminski kurs na određeni dan, na primer, za tri meseca formira tako što se na tekući devizni kurs doda razlika između godišnjih kamatnih stopa na dinare, koja je sada oko 20 odsto i na evre koja je oko 10 odsto. Na mesečnom nivou razlika između kamatnih stopa je 0,8 odsto, pa ako neko hoće da proda 100 evra za mesec dana kurs će mu biti toliko veći od trenutnog na tržištu. Firmu koja je unapred prodala ili kupila devize, a ni banku, više na zanima koji će kurs važiti na taj dan. Ako je preduzeće unapred ugovorilo prodaju evra na tri meseca, na primer, u aprilu ove godine, kada je evro koštao 86,8, dobio bi cenu od 88,39 dinara u julu, kada je zvanični kurs iznosio oko 84 dinara.

U HVB banci kažu da su kontaktirali preduzeća koja su klijenti ove banke kada je evro počeo da pada sa 87 dinara i pozvali ih da terminski prodaju evro i tako se zaštite od rizika i gubitka, ali prema njihovim rečima, neki su se odazvali, nekima to nije bilo ni potrebno jer sav devizni prihod od izvoza koriste za uvoz, dok su neki mislili da evro neće baš ovoliko pasti. Ipak, u prethodnih nekoliko dana, kada je evro "dotakao dno" s kursom od 81,5 dinara, oni ne savetuju da se devize terminski prodaju jer, veruju da evropska valuta više neće gubiti na vrednosti, već će polako početi da jača.

TERMINSKI MOŽE DO GODINU DANA

Kada je dinar devalvirao u odnosu na evro, tada se uvoznicima isplatilo da kupuju evre po unapred dogovorenom kursu, kako bi dobili više deviza za svoje dinare, a u slučaju kada evro gubi na vrednosti onda se savetuje izvoznicima da prodaju evre terminski jer pad kursa evra ne odgovara onima koji imaju devize. Tu postoje varijante u zavisnosti da li dinar nominalno ili realno apresira odnosno depresira. Inače, na našem tržištu, može se ugovoriti terminska prodaja ili kupovina deviza na jedan, tri, šest ili 12 meseci.

Aleksandar Jaredić, rukovodilac odeljenja za prodaju proizvoda sektora sredstava korporativnim klijentima u Rajfajzen banci kaže da se ova banka bavi dvema vrstama terminske kupovine.

- U prvom slučaju klijent banke odmah obezbeđuje određenu količinu dinara na računu banke, da bi u budućnosti kupio evre.

Odmah pri uplati dinara utvrđuje se kurs, po kome će neka firma, na primer, za tri meseca, dobiti odgovorajuću količinu evra.
To se među bankarima zove kvazi forvard ili kvazi terminska trgovina i za njega nije potrebna neka posebna analiza klijenta jer on odmah uplati dinare.

Kod klasične terminske trgovine, za klijenta se radi analiza rizika kao da se daje kredit jer nema garancije da će on u dogovoreno vreme kupiti ili prodati devize. Zato banke u praksi najčešće uzimaju depozit od 10 do 20 odsto od ugovorene sume, i gleda se da taj depozit pokrije troškove provizije i negativnih promena u kursu, ako klijent ne ispuni obavezu. Na taj depozit se plaća kamata, kao da je položen na štednju. Nema drugog načina da se banka obezbedi. Pri zaključivanju svake terminske kupoprodaje klijent potpisuje ugovor kojim se preciziraju sve stavke dogovora kao i depozita obezbeđenja, iz koga se, ukoliko ne dođe do izvršenja ugovornih obaveza, banka namiruje - objašnjava Jaredić.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izvoznici nisu koristili terminsku prodaju evra kao zaštitu od kolebanja kursa
Ugovor o prodaji "Mobtela" još se čuva pod ključem
Proizvođači strujomera zbog tendera najavili žalbu
Poreznici saslušali pet bogataša
Bivša vlasnica "Župe" optužuje direktora Agencije za privatizaciju za stanje u firmi
Iz budžeta Republike Srbije biće izdvojeno 143,3 miliona dinara za izgradnju poliklinike
Pregovori o međudržavnom sporazumu između Crne Gore i Srbije
Na današnjoj sednici Vlade Srbije o predlogu Ministarstva zdravlja
Vraćanje imovine crkvama tek posle 1. oktobra