GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Alarmantni rezultati nakon kontrole namirnica na subotičkim pijacama

Trećina hrane potpuno neispravna

Veterinarski specijalistički institut ispitivao namirnice na tržnicama i utvrdio da je 34 odsto neispravnih uzoraka! Najavljena jača kontrola i obuka pijačara i proizvođača hrane

SUBOTICA - Veterinarsko-specijalistički institut iz Subotice ove godine je započeo ispitivanje prehrambenih namirnica životinjskog porekla na tržnicama i pijacama, a uskoro planira i obuka proizvođača o kvalitetu proizvedenih namirnica. Od aprila do kraja jula Veterinarski specijalistički institut Subotica ispitivao je namirnice na tržnicama u subotičkoj opštini i rezultati su pokazali da je bilo 34 odsto neispravnih uzoraka.

- U 14 navrata uzimani su uzorci na Mlečnoj pijaci, Zelencu, na tržnicama na Paliću, u Teslinom naselju i u Čantaviru - kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Subotici Jožef Horvat i dodaje da je od ispitanih uzoraka 66 odsto bilo ispravno, a 34 neispravno.

Od neispravnih namirnica četvrtina su proizvodi od mleka, a devet odsto su uzorci od sirovog mleka. Svi ispitani uzorci pilećeg mesa, jetra i jaja su bili ispravni što ukazuje da registracija proizvođača i kontrola proizvoda pre dolaska na pijacu daju rezultate. Ipak, najveći problem su mlečni proizvodi, a rezultati uzoraka ukazuju na loše higijenske uslove pod kojima se proizvode. Zbog toga je započeta akcija evidentiranja proizvođača mleka i oni će proći kroz obuku, a vršiće se i kontrola mlečnih namirnica pre izlaganja na tržnicama.

- Do kraja godine obaviće se uzimanje i analiza uzoraka na svim subotičkim pijacama i tržnicama. Na osnovi preliminarnih rezultata, pijaca na Teslinom naselju imala je jedan neispravan od 13 uzoraka, tržnica na Paliću od 11, 5 neodgovarajućih, Zelenac je od 28 imao jedan neispravan uzorak, na Mlečnoj pijaci od 73 uzorka čak 27 je neispravno, a u Čantaviru je od pet uzoraka neispravnost bila stopostotna - rekao je Jožef Horvat.

Kontrola namirnica biljnog porekla je slaba, a lokalna samouprava će u sledećoj godini povećati ovu vrstu kontrole.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Alarmantni rezultati nakon kontrole namirnica na subotičkim pijacama
Kikinđane "rashladilo" poskupljenje centralnog grejanja
Demokratska stranka u Zrenjaninu priprema političke promene
Održano državno prvenstvo nemačkih ovčara
Defile najlepših pasa u Srbiji
Nastavlja se konfuzija u stomatološkoj službi "Doma zdravlja"
 


     


FastCounter by LinkExchange