GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Požar na u grčkom poluostrvu Halkidikiju juče lokalizovan

Život se vraća u normalu

Konzul Radomir Živković: Lakše povređeno petoro Srba, a više od tri hiljade vratilo se kućama. Ministar Bojan Dimitrijević: Pozvali smo agencije da dobro organizuju zbrinjavanje i povratak turista, koji to žele

Pet turista iz Srbije lakše je povređeno u požaru koji je preksinoć zahvatio grčko poluostrvo Haklkidiki, a više od tri hiljade njih juče se vratilo kućama, potvrdio je za Glas Radomir Živković, naš konzul u Solunu.

Vatrena stihija odnela je dve žrtve - četrdesetjednogodišnji Nemac udavio se na plaži Kasandra, dok je pokušavao da se ukrca u čamac, a još jedan je umro od srčanog udara. Pedesetak osoba zbrinuto je u bolnici Poligirosu i lokalnim domovima zdravlja.
Nadležni u vatrogasnoj službi saopštili su da postoje indicije da je požar podmetnut. - U pitanju je veliki požar i u toj oblasti je proglašena nepogoda. S obzirom da je dan, angažovani su i avioni za gašenje požara, što mnogo pomaže", izjavio je ministar administrativnih grčkih oblasti Makedonije i Trakije Jorgos Kalacis, koji se ponadao da gašenje vatre neće još dugo trajati.

Tokom jučerašnjeg dana turisti su se već vraćali u hotele na ovom ostrvu, stigla im je struja, a postepeno i voda, a požar je ostao po obroncima brda i šumama, koji opasuju Halkidiki. Izgorelo je nekoliko stotina kuća i vozila, i između 3.500 i 4.000 hektara šume. Još nema procene štete. Požar još nije pod kontrolom, otvorena su tri centra za evakuaciju na "srednjem prstu" Halkidikija, a šef vatrogasne službe Andreas Kois izjavio je juče da je požar van kontrole na dva fronta u dužini od 30 kilometara. Opasniji je onaj između sela Nea Skioni i Agija Paraskevi, a drugi je između Polihrona i Haniotija. Međutim, vremenske prilike nisu juče išle na ruku borcima sa vatrom - vetar je bivao sve snažniji, a temperatura je dostigla 40 stepeni.

TELEFONI ZA INFORMACIJE

Detaljnije informacije o turistima iz Srbije mogu se dobiti iz konzulata u Solunu na telefone: 99302-310-244-265, 99302-310-244-266, 99302-310-244-267. U Ministarstvu turizma obaveštenja daju putem telefona 011/3234-203

Živković je juče obišao ugrožena područja, gde je boravilo između 10.000 i 12.000 naših turista.
- Dvoje naših ljudi, mladić i devojka, povređeni su preksinoć u sudaru, dok su pokušavali automobilom da se izvuku do obale. Srećom, prošli su s lakšim ozledama. Još troje naših turista, s lakšim povredama, primljeno je u bolnicu u Poligirosu, od kojih je jedan zadržan - rekao je Živković.

Svi naši turisti su, kako je rekao, van opasnosti i vraćeni su sa okolnih ostrvaca, gde su bili evakuisani, u hotele. Turiste su evakuisali čamci obalske straže, ali i lokalni ribari.

Da država brine o turistima potvrđeno nam je u Ministarstvu turizma.
Bojan Dimitrijević, ministar turizma, rekao je za Glas da je, ovim povodom, juče obrazovana krizna komisija pri Sektoru turističke inspekcije Ministarstva i da su pozvali sve turističke agencije da dobro organizuju zbrinjavanje i povratak turista, koji to žele.

- Stalno smo na vezi s našim konzulatom, a sve agencije koje su organizovale dolazak naših turista na Halkidiki moraju organizovano i da ih vrate, ukoliko to neko odmah želi. Ako su došli svojim automobilima, a ne mogu da se vrate, jer je izgoreo, ili nemaju pasoše, novac, predložio sam Vladi Srbije da organizujemo njihov povratak u Srbiju. Još nemamo podataka koliko je naših ljudi u takvoj situaciji, ali ne treba paničiti - rekao nam je Dimitrijević.

Ministar je objasnio i da su pozvali sve naše ljude koji odlaze u to grčko letovalište ili se tek spremaju za to, da dobro provere sve u vezi sa aranžmanom.
- Savetujem svima njima da se prvo dobro informišu - zaključio je Dimitrijević.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^tema

Interesovanje za letovanje na grčkoj obali
Grci su još u velikoj panici - Srbi biraju između ostati ili otići
Požar na u grčkom poluostrvu Halkidikiju juče lokalizovan
KOSOVO I METOHIJA : PIŠE: DUŠKO M. ČELIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange