GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Interesovanje za letovanje na grčkoj obali

Ne žele da se vrate pre vremena

Turističke agencije nemaju bilo kakvu instrukciju od vlade da se ture otkažu zbog bezbednosti putnika

Turisti iz Srbije, njih blizu 12.000, koji letuju u Haniotiju, Polihronu i Pefkohoriju na grčkom poluostrvu Halkidiki gde od pre dva dana bukti požar, mogu se vratiti kući ukoliko žele, a agencije preko kojih su putnici i otputovali sinoć su poslale u ta letovališta autobuse za njihov prevoz.

U većini beogradskih agencija tvrde da, uprkos požaru, najveći broj njihovih putnika ne želi da prekine odmor i vrati se u Srbiju. Posle nekoliko časova provedenih na plaži, turisti su već oko dva-tri sata posle ponoći počeli da se vraćaju u svoje apartmane i hotele, koji su sada potpuno bezbedni.

Najviše putnika, njih 600, otišlo je u Halkidiki preko agencije "Kompas" iz Kragujevca. Kako u ovoj agenciji kažu, samo dvadesetak putnika izrazilo je želju da se dan ranije vrate kući. Inače, turisti su bili smešteni u zakupljenim privatnim vilama, a noć su proveli na plaži i najviše su strahovali zbog dima koji je nosio vetar.

Predstavnici "Kompasa" su u stalnom telefonskom kontaktu sa većinom gostiju koji, prema najnovijim informacijama, kažu da je situacija normalizovana, a danas će krenuti nova grupa turista i za sada niko nije otkazao aranžman.

U Pefkohoriu i Haniotiju letuje i oko 400 putnika "Argus tursa" i, kako kažu u ovoj agenciji, svi su bezbedni. Direktor agencije Saša Vučković rekao je da turisti koji žele mogu da se vrate u Srbiju, i potvrdio da je, pošto je situacija normalizovana, grupa novih turista otputovala na Halkidiki pre dva dana. On dodaje da je put prema ovom mestu bio zatvoren određeno vreme, ali je ponovo pušten do vremena kada su njihovi putnici prošli tuda.

SKUPO OTKAZIVANJE ARANŽMANA

Turističke agencije nemaju bilo kakvu instrukciju od srpske vlade da se ture otkažu zbog bezbednosti putnika, s obzirom na to da ni u Grčkoj nije proglašeno vanredno stanje. Od njih samih zavisi da li će poslati nove grupe svojih turista. Sve su u stalnom kontaktu sa svojim predstavnicima na terenu, koji ih obaveštavaju o trenutnom stanju.
Oni koji ipak ne žele da rizikuju trebalo bi da znaju da otkazivanje aranžmana mogu da urade samo prema Opštim uslovima putovanja. To znači da, ukoliko putovanje bude otkazano dva dana pre početka putovanja, agencija zadržava 85 odsto od ukupne cene aranžmana, a samo 15 odsto vraća putniku. Za otkazivanje na dan putovanja penal je 100 odsto, odnosno putniku se ne vraća ništa.

Agencija "Džoli travel" na ovom poluosrtvu ima blizu 200 turista, ali niko ne želi da napusti letovalište.

- Prema informacijama koje smo dobili od naših vodiča, situacija je normalizovana. Struja, koja je namerno bila isljučena, sada se polako uključuje, a isto je i sa vodom - rekao je Rodoljub Veljašević, direktor ove agencije.

Braslav Vlaho iz agencije "Sabra" kaže da su rodbina i prijatelji turista koji su otputovali na ovo poluostrvo zvali ceo dan ne bi li saznali tačne informacije. Ipak, najveći deo njih je verovatno bio u direktnom kontaktu sa svojima.

Oštećenih stvari i dokumenata, prema rečima Milana Vuksanovića iz "Planum tursa", nije bilo jer su putnici koji su od vatre bežali na plaže uglavnom iz predostrožnosti nosili svoje stvari sa sobom. Prema poslednjim informacijama, požar nije uništio ništa od smeštajnih kapaciteta naših agencija. Izgorela je samo jedna samoposluga na magistrali i nekoliko automobila.

Iako je do sada mali broj putnika izrazio želju da se ranije vrati kući, nastao je problem kod onih koji su doputovali autobusom i na grupnoj vizi. Jer, grupa koja je ušla u Grčku zajedno mora i da izađe tako. Malobrojni koji hoće da se vrate moraće, ipak, da sačekaju planirani termin za povratak. U našu zemlju vratilo se svega nekoliko ljudi koji su išli sopstvenim prevozom sa pojedinačnom vizom.

Sve agencije se slažu da velike panike nije bilo i da građani ne odustaju od unapred isplaniranog letovanja.
- Naša agencija ima zakazan polazak danas, ali niko od putnika nije odustao od letovanja na toj destinaciji, iako smo im nudili Krf kao zamenu - rekla je Sanja Šimpraga, iz agencije "Konte".

V. P. - D. Đ.


vesti po rubrikama

^tema

Interesovanje za letovanje na grčkoj obali
Grci su još u velikoj panici - Srbi biraju između ostati ili otići
Požar na u grčkom poluostrvu Halkidikiju juče lokalizovan
KOSOVO I METOHIJA : PIŠE: DUŠKO M. ČELIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange