GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nesreće sa traktorima odnose živote

SVILAJNAC/BEOGRAD - U teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila u nedelju uveče oko 21.30, na regionalnom putu Svilajnac - Gložane, život je izgubila Dušica Jovanović (53) dok je njen suprug Miodrag Jovanović (59) zadobio teže, a sin Goran (33) lakše telesne povrede. Prema saopštenju informativne službe SUP-a Jagodina, do nesreće je došlo kada je Goran Jovanović svojim vozilom "lada riva" naleteo na traktor sa prikolicom punom sena vlasnika Desimira J. (66) iz Gložana koji je bio parkiran i po svemu sudeći neosvetljen. Nesrećna žena koja je sedela na mestu suvozača preminula je na putu za ćuprijski zdravstveni centar u kome se trenutno nalazi i njen suprug Miodrag.

Inače, i Bojan Vesić (28) iz Svilajnca je istoga dana bio žrtva traktora i to u istom selu, kada se traktor kojim je izvlačio drva prevrnuo unazad i pregnječio Bojana koji je bio za volanom. Obe nesreće su se desile u istom danu i u istom selu.

Od početka godine do sada na drumovima Srbije poginulo je 15 vozača traktora, a samo u poslednja tri dana nastradala su četvorica. U Upravi saobraćajne policije MUP-a Srbije kažu da je značajno povećano učešće traktora u saobraćaju, ali naglašavaju da je uprkos tome broj poginulih traktorista prepolovljen u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

- U saradnji sa Auto-moto savezom u proleće i jesen imamo obavezne kampanje u seoskim sredinama. Pored kontrole ispravnosti traktora, razgovaramo sa vozačima i savetujemo ih kako da što bezbednije učestvuju u saobraćaju. Tokom tih kampanja saobraćajna policija je uočila da dosta maloletnika, ali i starijih ljudi vozi traktor bez dozvole za upravljanje. Mada se postavlja pitanje obučenosti i onih koji poseduju vozačku dozvolu - izjavio je Blagoje Milinić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije.

On je rekao da je prema važećem zakonu obuka za vozače traktora individualna, što znači da se budući traktoristi sami obučavaju. Kada procene da su savladali upravljanje traktorom kandidati izlaze pred komisiju i polažu poznavanje saobraćajnih propisa i vožnju. Međutim, prema mišljenju našeg sagovornika, većina traktorista je i pored položenog ispita nedovoljno obučena za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

M. Nikolić - B. Dodoš


vesti po rubrikama

^hronika

Incident u niškom Kazneno-popravnom zavodu
Nesreće sa traktorima odnose živote
Sestre podletele pod kamion
Teška saobraćajna nesreća na mostu kod Beške
Prevarom ojadio žene