GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sale za kateterizaciju Kliničkog centra rade 24 sata dnevno

Kraća lista čekanja za operacije

U prvih šest meseci, u Institutu za kardiovaskularne bolesti obavljen je godišnji plan intervencija. Hirurzima obećali veće plate zbog dodatnog rada

Samo u prvih šest meseci u Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije obavljen je godišnji plan intervencija na srcu, odnosno za pola godine ugrađen je isti broj stentova koliko je ugrađeno tokom cele prošle godine - rekao je za Glas dr Siniša Pavlović, direktor ove ustanove. Dve sale za kateterizaciju rade punom parom, 24 sata dnevno, subotom i nedeljom. Ovo je jedina ustanova u Srbiji u kojoj se kardiohirurške intervencije obavljaju non-stop, ali u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje očekuju da će njihovim putem krenuti Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, koji je nedavno dobio novu salu za kateterizaciju.

Inicijativa za danonoćni rad potekla je od dr Miodraga Ostojića, direktora Klinike za kardiologiju KCS, zbog ogromnih lista čekanja za kardiohirurške intervencije. Fond je prepoznao je važnost ove inicijative i obezbedio materijal koji se ugrađuje u srce, kao i sredstva za dodatni rad hirurga.

CENE

Republički zavod za zdravstveno osiguranje ugovorio je sa pojedinim ustanovama pojedinačne cene za svaku obavljenu intervenciju koja se uradi preko redovnog plana za 2006. godinu i to:
koronarografija 35.661 dinar
ugradnja stenta 110.425 dinara
ugradnja valvule 376.966 dinara
bajpas 223.448 dinara

SUBOTOM I NEDELJOM DO 40 PROCEDURA

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da oni ne mogu da utiču na to da li će kardiohirurški centri da rade više ili ne, ali su se potrudili da obezbede svima uslove za rad. Obezbeđen je materijal, a lekari koji prekovremeno rade za to su adekvatno plaćeni. Zasada samo Institut za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije radi 30 do 40 procedura vikendom, ali se u Fondu nadaju da će uskoro početi da radi i Institut Dedinje, kao i u Sremskoj Kamenici, koja je nedavno dobila novu salu za kateterizaciju.

Nažalost, i pored ogromnog truda lekara u KCS, liste čekanja u kardiologiji neće biti značajno smanjene jer stalno pristižu novi pacijenti. Prema rečima dr Pavlovića, broj pacijenata je sve veći iz dva razloga - brže se i bolje uspostavljaju prave dijagnoze jer su ustanove bolje opremljene aparatima za dijagnostiku, ali se broj pacijenata sa srčanim tegobama povećava i zbog loših navika našeg stanovništva.

- Sve je veći broj kompleksnih bolesnika koji se javljaju sa dvosudovnim i trosudovnim bolestima. To su promene koje postoje na dva ili tri krvna suda, od tri postojeća koja napajaju srce. Kod nas se intervencije na srcu rade 24 sata, subotom i nedeljom jer, ukoliko se intervencija na srcu uradi najduže šest sati posle infarkta, ne ostavljaju nikakve posledice na pacijenta - podseća dr Pavlović.

Profesor Pavlović kaže da, iako u ovoj ustanovi sale za katetirizaciju rade non-stop, još postoje nepravilnosti što si tiče isplate lekara, koje treba ispraviti. Ako hirurška ekipa interveniše hitnog bolesnika, ona biva plaćena samo za dežurstvo, a ukoliko dežurna ekipa obavi intervenciju, kod pacijenta koji je na listi čekanja, dobija novac za dodatni rad.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, nedavno je u Ćupriji izjavio da će, zbog dodatnog rada, pojedini kardiolozi Kliničkog centra Srbije, ovog meseca dobiti plate i do 150.000 dinara. Radi se o lekarima koji su radili "intervencije na srcu, subotom, nedeljom, praznikom, danju i noću, naveo je Milosavljević objašnjavajući da ti lekari moraju da budu adekvatno plaćeni jer se može desiti da pacijent dođe sa infarktom u dva sata noću, a da već do šest ujutru ima stavljena tri "stenta i spasen miokard". On je dodao da su takve intervencije "evropski standard, koji se u Beču radi od 2002. godine, a u Beogradu od 2006. godine".

S. Tanasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Pojedini rukovodioci "Mobtela" dobili otpremnine od 18 menadžerskih plata
EPS zloupotrebljava monopolski položaj prisvajanjem strujomera
Nacionalna kompanija plaća program za optimizaciju poslovanja
NBS: Kurs dinara određuje tržište
Iz rezervi u republičkom budžetu plaća se sve, od igle do lokomotive
Kako će Skupština potrošiti 90 miliona dinara iz budžetskih rezervi
Sale za kateterizaciju Kliničkog centra rade 24 sata dnevno
Stručni seminari za roditelje