GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako će Skupština potrošiti 90 miliona dinara iz budžetskih rezervi

I bivši savezni poslanici nas koštaju

BEOGRAD - Srpski parlament je dobio iz budžetskih rezervi 90,1 milion dinara da bi mogao da podmiri troškove nastale posle preuzimanja nadležnosti od bivšeg saveznog parlamenta. Taj novac će biti potrošen za isplatu zarada u narednih šest meseci za 64 ili 65 bivših poslanika u saveznom parlamentu iz Srbije, za jednog funkcionera te Skupštine SCG, kao i troje bivših saveznih sudija. Suma od 19,46 miliona dinara je, osim za pomenute plate i dodatke, namenjena i za pokriće troškove plata 73 radnika saveznog parlamenta koji su dobili zaposlenje u Skupštini Srbije, od ukupno njih 136 koji su radili u saveznom parlamentu, a radni odnos im prestaje 31. avgusta.

FORMULA ZA OTPREMNINE

Formula za izračunavanje otpremnine glasi: trećina plate koju je radnik primio u maju množi se s njegovim godinama radnog staža. Otpremnina se iskazuje u bruto iznosu jer se na to plaćaju doprinosi. Za socijalne doprinose je predviđena suma od 3,773 miliona dinara.

Deo novca od 90,1 milion namenjen je i za otpremnine radnicima bivše savezne skupštine koji ostaju bez posla. Prema informacijama do kojih je Glas došao u Skupštini Srbije, otpremnine će dobiti 58 ili 59 bivših radnika saveznog parlamenta, a visina će zavisiti od njihovih plata i godina staža. Ukupna suma koja će biti podeljena iznosi 25,4 miliona dinara

- Prema ovoj formuli, otpremnine će biti različite, a kretaće se i do milion dinara. Biće onih koji neće dobiti ni dinara pošto ne ispunjavaju zakonski uslov od minimum pet godina radnog staža, dok će, s druge strane, najveća otpremnina biti oko milion dinara za radni staž od 39 godina - rečeno nam je u službi koja se bavi tim obračunima.

Suma od 2,82 miliona je namenjena sudijskom dodatku za troje koji su izgubili posao, a dodatak im nije bio isplaćen, dok je 3,69 miliona namenjeno troškovima putovanja delegacija u vreme SCG za učešće u međunarodnim skupovima. Troškovi tekućih popravki koje su stigle za naplatu iznose 1,5 miliona.

Bivši savezni poslanici iz Srbije imaju pravo po zakonu da primaju poslaničke plate šest meseci po prestanku funkcije. Za 64 poslanika taj rok ističe 5. decembra.

Samo za julske plate tih poslanika, kao i jednog funkcionera iz bivše Savezne skupštine, izdvojeno je 7,65 miliona, dok je za plate trojici bivših saveznih sudija dato 715.996 dinara, računajući i poreze i doprinose.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Pojedini rukovodioci "Mobtela" dobili otpremnine od 18 menadžerskih plata
EPS zloupotrebljava monopolski položaj prisvajanjem strujomera
Nacionalna kompanija plaća program za optimizaciju poslovanja
NBS: Kurs dinara određuje tržište
Iz rezervi u republičkom budžetu plaća se sve, od igle do lokomotive
Kako će Skupština potrošiti 90 miliona dinara iz budžetskih rezervi
Sale za kateterizaciju Kliničkog centra rade 24 sata dnevno
Stručni seminari za roditelje