GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 23. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nacionalna kompanija plaća program za optimizaciju poslovanja

Šel u NIS smanjuje gubitke

Novim načinom upravljanja preradom nafte i prodajom goriva kao i sprečavanjem krađa naftna kompanija trebalo bi da uštedi godišnje do 155 miliona dolara

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije trebalo bi krajem avgusta ili početkom septembra da potpiše ugovor sa poznatom svetskom firmom "Šel globalna rešenja" o primeni programa koji bi domaćoj kompaniji doneo uštede od 100 do 155 miliona dolara godišnje. Ugovor bi trebalo da bude potpisan na dve do tri godine sa mogućnošću raskida posle jedne godine ukoliko strateški partner NIS-a ne bude njime zadovoljan, a primena bi trebalo da krene krajem ove godine. Još nije precizirano koliko će domaću naftnu kompaniju ovo koštati, ali prema poslovnoj praksi firma koja uradi program racionalizacije poslovanja obično "traži" 20 do 30 odsto od ušteda koje napravi što bi u ovom slučaju bilo od 40 do 50 miliona dolara.

KUPCI NE ŽELE OBAVEZE

Američko-austrijski savetnici su svoju preporuku obrazložili povratnim informacijama od potencijalnih strateških investitora koji su bili protiv bilo kakvog preuzimanja dugoročnih obaveza u odnosu na konsultante ili isporučioce opreme. Strateški investitori, piše u strategiji, voljni su da se saglase sa postizanjem određenih ciljeva, ali bi voleli da odrede način postizanja tih ciljeva koji može, ali ne mora da podrazumeva angažovanje Šela ili nekog drugog konsultanta sa strane.

NIS je pre više meseci uz podršku Ministarstva energetike, angažovao Šel GS, ispostavu holandsko-britanskog naftnog giganta Rojal Dač - Šel, da za tri meseca izradi Plan optimizacije poslovanja posle restrukturiranja ove kompanije. Ispostava strane kompanije pripremila je Program utvrđivanja mogućnosti u kome su definisane šanse za unapređenje za koje je "procenjeno da bi mogle dovesti do ušteda troškova i dodatne dobiti od oko 100 do 155 miliona dolara godišnje".

Analiza Šela je najviše bila okrenuta preradi i prometu, a predložene mere se kreću od uvođenja novog načina upravljanja preradom nafte i prodajom goriva do sprečavanje krađe. Tako na primer, sada NIS ima gubitke u rafinerijskoj preradi, koji su preveliki i neopravdani i delimično potiču od krađe. Poslovodstvo nacionalne naftne kompanije nameravalo je da ugovor sa Šelom potpiše na dve do tri godine, bez mogućnosti raskida, sa početkom primene u četvrtom kvartalu 2006. godine, ali je dogovor kratko vreme bio pod znakom pitanja zbog strategije privatizacije koju je uradio savetnički dvojac "Meril Linč - Rajfajzen".

- Iako se MLR Konzorcijum u velikoj meri slaže sa preporukama Šela, ne verujemo da je mudro da se pre privatizacije, NIS ugovorom obaveže na program od 40-50 miliona dolara u trajanju od dve do tri godine. Međutim, podržali bi preuzimanje obaveze na kraći program u trajanju od narednih 12 meseci, sa mogućnošću produženja ukoliko strateški investitor to odobri. Bilo kakva odluka o obavezivanju na duži program treba da bude odložena dok se ne odabere strateški investitor - zaključuje se u strategiji fazne privatizacije NIS-a koja je uticala da se namere NIS-a delimično izmene.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Pojedini rukovodioci "Mobtela" dobili otpremnine od 18 menadžerskih plata
EPS zloupotrebljava monopolski položaj prisvajanjem strujomera
Nacionalna kompanija plaća program za optimizaciju poslovanja
NBS: Kurs dinara određuje tržište
Iz rezervi u republičkom budžetu plaća se sve, od igle do lokomotive
Kako će Skupština potrošiti 90 miliona dinara iz budžetskih rezervi
Sale za kateterizaciju Kliničkog centra rade 24 sata dnevno
Stručni seminari za roditelje