GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 10. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Posle pisma 24 senatora predsedniku Bušu o podršci Srbiji

SAD konačno na našoj strani?

Stejt dipartment za Glas:Buš upravlja politikom, ali kasicu drži Senat, a sve što predsednik radi zahteva novac. Odluka mora biti dvosmerna

BEOGRAD - Pismo u kome četvrtina američkih senatora poziva Džordža Buša da podrži vlast u Srbiji sigurno će imati uticaja na spoljnu politiku SAD, bar u onoj meri u kojoj predsednik odlučuje o kursu politike, a Senat da li će da odobri novac za njegovo finansiranje.

- Predsednik uvek uzima u obzir mišljenje i osećanja članova senata, naročito ako ih ima 24 od 100, što znači da predstavljaju mišljenje četvrtine američkog naroda. Cela američka administracija i Buš rade za taj narod. Sem toga, predsednik upravlja politikom, ali kasicu drži Senat, pri čemu, sve što predsednik radi zahteva novac - kaže za Glas Teri Dejvidson iz Stejt dipartmenta.

Prema njegovim rečima, odluka o budućoj politici SAD prema Srbiji biće uslovljena i ovim "zdravim dijalogom Kongresa i izvršne vlasti". Slične ocene stižu i iz kabineta vođa srpskog kokusa senatora Džejmsa Inhofa, republikanca iz Oklahome, autora pisma koje su potpisala 23 američka senatora, a potpis su dali i iz kabineta senatora Džordža Vojnovića.

- Pisma uglavnom imaju samo četiri-pet do deset potpisa, a ovolika brojnost je važna, tim pre zato što su u pitanju ljudi koji odlučuju o finansiranju spoljne politike i što su se bavili jednim određenim pitanjem - podrškom srpskoj vladi i bečkim pregovorima koji ne smeju postavljati rok za konačni status Kosova - kažu naši izvori bliski Vojnovićevom kabinetu.

Kako prepiske nemaju snagu zakona ili rezolucije, odnosno ne obavezuju predsednika Buša ni na koji legislativni način, bilo bi daleko efikasnije da ova inicijativa dobije punu podršku u Senatu, kažu u kabinetu senatora Vojnovića i dodaju da je to "veoma teško".

- Dovoljno je da samo neko bude protiv i da rezolucija ne bude usvojena. Međutim, ovoliko potpisa je sasvim dovoljno da Buš shvati i usvoji i bez rezolucije volju narodnih predstavnika. Senator Džejms Inhof je sastavio pismo posle nedavne posete Srbiji i predsedniku Tadiću, a Vojinović je stavio svoj potpis s verom da će to nešto promeniti, navode u Vojnovićevom kabinetu.

Da rezolucija nije potrebna da bi se postigao efekat, tvrdi i Stiven Pops iz kabineta republikanskog senatora Džona Vornera.
- Pismo ima snagu predloga, ali pri tome treba imati u vidu da i nije praksa da se u našem Senatu izglasava zakon ili rezolucija koja je vezana za pitanja kao što je Kosovo. 17 potpisnika su republikanaci, a sedam demokrate, veoma uticajne u Senatu. Među njima je i senator Ted Kokran sa sedam senatora iz odbora za budžetska izdvajanja Senata, koji parafiraju novac za vladu, vojsku i državne programe.

D. M.


vesti po rubrikama

^politika

Posle pisma 24 senatora predsedniku Bušu o podršci Srbiji
Srbi sa Kosova (ne)opravdano napustili prekjučerašnju rundu pregovora u Beču
Posle pisanja Glasa da Draškovićeva stranka ide iz Vlade Srbije
LJajić: Akcioni plan donosi konkretne rezultate
 


     


FastCounter by LinkExchange