GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 10. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Večeras počinje 23. internacionalni džez festival "Nišvil"

Gradonačelnik došao do ulaznice preko veze

Na otvaranje pozvani Vojislav Koštunica i Boris Tadić. Fešta počela karnevalom na niškom pantelejskom vašaru uz trubače, pljeskavice i Cecinu muziku. Glavne zvezde Bili Kobam i Šaban Bajramović

NIŠ - Preko dve stotine muzičara iz trinaest zemalja, uz mnoga najzvučnija svetska imena pojaviće se na pozornicama trodnevnog Internacionalnog džez festivala "Nišvil 2006" koji počinje večeras. Poslednji koji su stigli na ovaj festival bili su engleski bend "Inkognito" i Sidni Elis, koji su juče sleteli na niški aerodrom. Festival je inače nezvanično počeo sinoć svirkom na Pantelejskom vašarištu u istoimenom gradskom kvartu, a večeras će, pre prvih svirki u Tvrđavi, centralnim gradskim ulicama prodefilovati džezerski karneval.

Ulaznice za ovogodišnji "Nišvil" su odavno rasprodate, pa je i gradonačelnik Smiljko Kostić do karte više došao samo zahvaljujući svom autoritetu i vezama. Na festivalu se očekuje prisustvo publike iz Mađarske i turista iz čitave Evrope, koji će na putu do Grčke svratiti i do Niša. U publici će se, prema najavi organizatora, naći i Vlatko Stefanovski.

KOMFOR ZA KOBAMA I OSTALI PROHTEVI

Najveća imena svetske džez scene doputovala su na niški aerodrom ekonomskom klasom, a jedino je Biliju Kobamu obezbeđena avionska karta u biznis klasi, tvrde organizatori "Nišvila". Specijalni zahtevi "Inkognita" nabrojani su na dvadesetak kucanih stranica, a među njima je, osim "Evijan" mineralne vode i četiri telohranitelja, i zahtev da im se hrana ne podgreva u mikrotalasnoj pećnici, već isključivo u tosteru.

-Festival otvara Šaban Bajramović, koji će dobiti nagradu za životno delo, a očekuje se da mu je uruči ili gradonačelnik Niša Smiljko Kostić, ili premijer Vojislav Koštunica ili predsednik Boris Tadić, koje smo pozvali na otvaranje, rekao je Ivan Blagojević, direktor "Nišvila".

Prvo festivalsko veče obeležiće nastupi sastava "Sintezis" iz Makedonije, "Nišvil festivalskog orkestra" i energičnog "Inkognita" na "Earth" stejdžu, dok će atmosferu "Sky" stejdža definisati Sidni Elis i "Midnajt pričers", kao i "Sarajevo dram orkestra". "Midnight" stejdž večeras će biti u znaku muzike "Oleg Čarli trija" i sastava "Plan 9". Nakon zvaničnih programa predviđen je i atraktivan džem sešn. Karnevalski deo "Nišvila" počeo je još sinoć na tradicionalnom niškom "Pantelelejskom" vašaru, u ambijentu trubača, ćevapa, ringišpila,"zidova smrti" i muzike Cece Ražnatović. Kroz vašarsku gužvu prodefilovali su "Sarajevo dram orkestar" sa plesačicama i Diksilend orkestar. Oni su sa vašara kamionom krenuli kroz grad i završili na centralnom gradskom trgu.

Ove godine po prvi put će biti dodeljen i Gran pri festivala, statueta Šabana Barjamovića, rad niškog vajara Vladana Ašanina, dok će tradicionalnu nagradu "Bata Anastasijević" od ove godine predstavljati replika glave Cara Konstantina, kakva je bila uručena i Ričardu Bartonu.

Organizatori tvrde da će ovogodišnji "Nišvil" na tri pozornice u ambijentu drevne Tvrđave imati tehničku produkciju na nivou sličnih svetskih festivala i ozvučenje "kakvo do sada nije viđeno". A po broju učesnika i ukupnom sadržaju potvrditi da se radi o festivalu koji je već i u inostranstvu prepoznatljiv "kulturni brend" ovog grada i Srbije.

M. Coha


vesti po rubrikama

^kultura

Večeras počinje 23. internacionalni džez festival "Nišvil"
Zadužbina Miloša Crnjanskog još nema svoje prostorije
Reditelj Miroslav Momčilović, dobitnik Zlatne mimoze za film "Sedam i po"
Ratovi zvezda u 20 minuta