GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 10. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Tokom svake letnje sezone fotografske radnje imaju pune ruke posla

Uspomene sa letovanja ipak imaju cenu

Za izradu slika sa letovanja treba izdvojiti najmanje 500 dinara, bez obzira na razne popuste i povoljnosti koje nude fotografske radnje

Šta je letovanje bez gomile slika da ih pokazujete rodbini i komšiluku kada se vratite kući. Kao da niste ni mrdnuli od kuće ukoliko ne napunite fotoalbum slikama sa plaže. Svake sezone od letovanja ne profitiraju samo turističke agencije, već i fotografske radnje, koje u ovom periodu rade punom parom. Razvijaju se filmovi, izrađuju fotografije, posteri, uramljuju uspomene za ceo život.

- Imamo velike gužve u svim našim radnjama u gradu. Radi se u dve smene. To je i inače karakteristično za leto i sezonu godišnjih odmora. Svi žele da imaju uspomenu sa letovanja - kaže Zoran Barać, vlasnik fotografske radnje "Foto klik".

Slično je i u drugim radnjama u gradu. Vlasnici se ne žale na gužve, a kažu da je glavni "krivac" digitalni fotoaparat.
- Nova tehnologija digitalnih aparata omogućila je da ljudi islikaju i po 200 slika na jednoj kartici. Oni svakako prave selekciju, ali i posle toga obično dođu da izrade po više od 100 slika - kažu jednom beogradskom fotostudiju. Ovi aparati su sve dostupniji, čak i domaćim potrošačima, pa otuda i ne čudi to što više od 60 odsto fotografija koje se izrade dolaze sa digitalaca.

CENE FOTOGRAFIJA 10H15

Foto Ana 10 dinara
Foto Fleš 12 dinara
Foto Bata 13 dinara
Foto Kejto 14 dinara
Foto Pan 15 dinara
Foto Urošević 15 dinara

M. Č.

Ono što najviše interesuje fotografe amatere su cene. Pogodnost je to što najveći broj radnji nudi brojne popuste, i to obično zavisno od broja urađenih fotografija. Tako u foto studiju "Živković", ukoliko uradite više od 100 fotografija sa digitalnog aparata, dimenzija 10 puta 15 centimetara, umesto 13 treba izdvojiti 10,96 dinara za jednu sliku. U "Foto kliku" imate popust od 10 odsto, ali samo ako uradite 100 fotografija, odnosno, razvijete više od tri filma. Nešto povoljniji je u "Foto Ani", u Čumićevom sokačetu, gde za fotografiju dimenzija 10 puta 13 treba platiti devet dinara, odnosno deset dinara za one dimenzija 10 puta 15. I u "Kolor fotu" ima popusta, pet odsto za više od 30 urađenih fotografija i do 50 odsto popusta za više od 280 fotografija.
Oni koji još uvek koriste stari dobar film, moraju da izdvoje novac za razvijanje i za izradu fotografija. Obično je to od 100 do 200 dinara, zavisno od toga šta se dobija uz izradu "običnih" slika. Tako, fotografske radnje svoje mušterije privlače i "nagrađuju" besplatnim filmom, malim albumima za slike ili izradom postera po želji. Ukoliko sami želite da neku sliku uveličate moraćete da date od 80 do 150 dinara za postere veličine 20 puta 30 centimetara, i najmanje 200 dinara za one dimenzija 25 puta 38.

Kada se na kraju preračunate, posle letovanja predstoji vam još jedan trošak, od najmanje 500 dinara. Ispostavilo se da uspomene ipak imaju cenu.

A. L.


vesti po rubrikama

^Beograd

Tokom svake letnje sezone fotografske radnje imaju pune ruke posla
Medicinski radnici zahtevaju smenu direktora Hitne pomoći
Akcija Glasa : Biramo najinteresantnije mesto za izlazak
Oprezno sa izborom turističke agencije
Javni NJC-i konačno i kod nas kao u evropskim metropolama
Beograđane prošla "fudbalska" groznica
 


     


FastCounter by LinkExchange