GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 4. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Rusija obnavlja spomenike u Zrenjaninu posvećene Crvenoarmejcima

Vladimir Putin lično naredio sanaciju

Obnovu će, kako je u razgovoru sa čelnicima zrenjaninske opštine potvrdio konzul Ruske Federacije, većim delom finansirati Rusija. Planirano da se do kraja godine obave svi radovi

ZRENJANIN - Konzul Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar V. Ivanov, prilikom radne posete opštini Zrenjanin, obećao je da će ova zemlja finansijski pomoći restauraciju spomen-obeležja u gradu na Begeju, posvećenih vojnicima Crvene armije, poginulim krajem Drugog svetskog rata, prilikom oslobađanja Zrenjanina od nemačkih okupatora.

U opštinskom Odseku za komunikacije ističu da se Ivanov, sa svojim saradnicima, upoznao sa sadašnjim stanjem spomenika crvenoarmejcima i da je sa predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, predvođenim zamenikom predsednika opštine Goranom Ibrajterom, razgovarao o mogućnostima i načinu njihovog obnavljanja, što bi većim delom bilo finansirano sredstvima Ruske Federacije.

- Naša poseta ima za cilj da podseti na ruske vojnike, koji su poginuli krajem 1944. godine oslobađajući ove prostore, a koji su sahranjeni u Zrenjaninu. Podsećam da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izdao naređenje o obnavljanju svih spomen obeležja ruskim vojnicima poginulim i sahranjenim van svoje zemlje, i za te potrebe Rusija je izdvojila dosta sredstava. Širom Srbije obnovili smo spomen-obeležja Crvenoarmejcima, i to u deset većih gradova, a sada je red došao i na Zrenjanin - izjavio je konzul Ivanov, primećujući da su ovdašnja spomen-obeležja u dosta dobrom stanju.

Prema njegovim rečima, plan je da se do kraja godine obave svi predviđeni radovi, koje će delom pokriti i zrenjaninska opština.

Početkom marta ove godine opština Zrenjanin i Zavod za zaštitu spomenika kulture uputili su dopis ambasadi Ruske Federacije u kome su naveli da je pomenuti zavod izradio restauratorsko-konzervatorske projekte za spomenike palim Crvenoarmejcima u Drugom svetskom ratu. Predloženo je da Rusija delom učestvuje u pokriću troškova obnove spomenika na Bagljašu, gde je sahranjeno 220 ruskih vojnika poginulih u borbama za oslobođenje grada 1944. godine, kao i u parku "Plankert".

Ambasada Ruske Federacije prihvatila je poziv i poslala delegaciju u Zrenjanin da na licu mesta utvrdi obim radova koje treba preduzeti da bi se spomenici obnovili.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Rusija obnavlja spomenike u Zrenjaninu posvećene Crvenoarmejcima
Obuka i usavršavanje za obućare
Trojica mladih Velšana juče prošli kroz Vrbas
Udruženje građana "Raskršće" uspešno leči obolele od narkomanije
Novosađani "pustoše" prodavnice klima-uređaja
 


     


FastCounter by LinkExchange