GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 4. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Vrnjačka Banja, i mnoge letnje manifestacije bile turistima praznik za oči

Jubilej s okrnjenim lončetom za kafu

Kao retko kada, Vrnjčani ovog leta gostima su ponudili bogat kulturno-zabavni program. Na promenadi smenjivali su se pajaci, mažoretkinje, žongleri... u park vraćen Spomenik kralja Aleksandra, a za koji dan počinje Festival filmskog scenarija, "vršnjak" čuvene džezve za kafu "Pozdrav iz Vrnjačke banje"

VRNJAČKA BANJA - Nekadašnja turistička deviza starih Vrnjčana "Dođi, Mile, u naš kraj, pa da vidiš šta je raj" - odavno je zamenjena modernim marketinškim načinima privlačenja gostiju. NJih je sve više, pa Banjčani, ovejane "mamipare", zadovoljno trljaju ruke. Istina, svojski su se potrudili da zadovolje raznolike ukuse, pa se u jednom novinskom tekstu teško može pobrojati šta su sve do sada ponudili posetiocima. Na čuvenoj promenadi, šetalištu u centru grada, smenjivali su se žongleri, pajaci, mažoretkinje, striptizete. Muškarci su "napasali" oči, trošili baterije digitalnih aparata, dame uživale u raskošnim odorama učesnica nedavnog "Vrnjačkog karnevala".

Omađijan pa zaključan
Svakog jutra one "svrate" do Mosta ljubavi i diskretno prebroje nove katance. Elem, u centru varoši, kod čuvenog restorana "Švajcarija", nalazi se most preko Vrnjačke reke, na kojem se mlade Vrnjčanke, stotinak godina već, na neobičan način zaklinju na večnu ljubav. Na katancu napišu svoje i izabranikovo ime, u toku noći zaključaju ga za ogradu mosta, a ključeve bace u reku. One tako magijski "zaključavaju" srce svog dragana, da koja druga u njega ne uđe.

Pokraj Mosta ljubavi prošlo je nedavno na hiljade učesnika "Vrnjačkog karnevala", manifestacije koja je već "ucrtana" u kartu svetskih karnevalskih dešavanja. U Vrnjcima su "ludovale" karnevalske trupe iz čitave bivše Jugoslavije, a pažnju pedesetak hiljada posmatrača plenile su žonglerske grupe iz Pariza, Ekvadora, Italije...

U svakodnevne zabavne programe, "ušunjao" se i jedan politički i izazvao prilično pažnje kod Vrnjčana i njihovih gostiju. Posle šezdesetak godina, u park, kod Rimskog kupatila, vraćen je Spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića Ujedinitelja. Ovo vajarsko delo Ivana Paleke, komunisti su sklonili iz parka prve poratne godine (1946) i Kraljevo poprsje "bacili" u podrum vile "Đorđević". Vrnjački vajar Dragiša Obvradović napravio je repliku Spomenika i on je, uz prisustvo velikog broja Vrnjčana, vraćen na mesto gde je 1936. godine postavnjen.

Posle Kralja, mažoretkinja, pajaca i striptizeta, po oprobanom vrnjačkom receptu - za svakog po nešto - u banju će za koji dan stići glumci, reditelji, scenaristi. Po trideseti put ovde će se sredinom avgusta održati Festival filmskog scenarija.

U pet festivalskih dana biće prikazano sedam domaćih filmova, čiji će se scenaristi nadmetati za odličja, a pripremljeni su i bogati prateći programi.

Džezva dotrajala ali draga

- U okviru programa "Istok je tamo", prikazaćemo šest filmova sa čuvenog festivala u nemačkom gradu Vizbadenu koji prati dešavanja u istočnoevropskom filmu. U Banji ćemo videti ostvarenja iz Mađarske, Nemačke, Rusije, Hrvatske, BiH i Bugarske. Program "Bolja prošlost" posvećen je jubileju Festivala, a tim povodom prikazaćemo pet filmova iz bivših jugoslovenskih republika. I ovoga puta prostor dajemo mladim autorima, pa ćemo videti devet filmova studenata beogradskih filmskih akademija - kaže Milan Nikodijević, direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.
Letnju školu dramaturgije i ovoga puta vodiće reditelj Srđan Koljević, a na tradicionalnom festivalskom simpozijumu razgovaraće se na temu "Misliti, raspravljati i pisati o filmu".

U festivalskom "biltenu" čitamo da su čuveni lončić, sa plavim tufnama, na kojem piše "Pozdrav iz Vrnjačke banje", i Festival filmskog scenarija "ispisnici". Pojavili su se iste godine. Sa čuvene džezve već je opao emajl, ali učesnici festivala najviše vole da piju kafu zgotovljenu baš u njemu.

Kojem od njih ne bude ponuđena kafa iz "relikvijskog" lončeta "Pozdrav iz Vrnjačke banje", na kom piše piše "biltendžija", znači da nije dobrodošao.

Tekst i foto: Miloš Milišić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Vrnjačka Banja, i mnoge letnje manifestacije bile turistima praznik za oči
U lozničkoj bolnici renoviran suteren hirurškog bloka
Žrtva bombardovanja posle sedam godina
Nastavljeni radovi na novoj zgradi Istorijskog arhiva
   
 


     


FastCounter by LinkExchange