GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 4. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Tadić i Koštunica u borbi za budućeg predsednika vlade

Dinkić odlučuje o premijeru

DS: Nemamo bojazan od skorog izlaska na izbore i toga da ćemo biti poraženi. A ni ne plašimo se da nećemo imati premijera u budućoj vladi
DSS: Uopšte ne strahujemo da ćemo izgubiti premijersko mesto. DS ne može sama da obrazuje vladu, a mi smo partija najvećeg koalicionog potencijala

BEOGRAD - Boris Tadić i njegova Demokratska stranka u velikom su problemu, pošto ih je prvi put pretekao Vojislav Koštunica sa svojom "domaćinskom Srbijom", ako je suditi po novom istraživanju stavova javnog mnenja agencije "Medium Galup". Međutim, i sam Koštunica ima razloga za brigu, jer će, kako pokazuje isto istraživanje, "jezičak na vagi" za izbor budućeg premijera demokratske vlade biti baš Mlađan Dinkić i njegova G 17 plus.

Tadić računa i na LJajića
Građani Srbije, njih 23,7 odsto, danas bi glasali za DS, koji bi dobio 72 mandata. S druge strane, Demokratska stranka Srbije ima 14, 7 odsto (44 mandata), Nova Srbija 5,5 (17), a Jedinstvena Srbija 4,3, koja sama ne bi prošla u parlament, ali je gotovo izvesno da će oni ići na zajedničku listu. Dakle, odnos demokrata i "narodnjaka" je 23,7 prema 24, 5 odsto podrške među biračima. Naravno, osim Koštunice, Velimira Ilića i Dragana Markovića Palme u toj koaliciji mogli bi se još naći SDPO, Bidža i po koja lokalna partija. Pitanje je da li bi u istom društvu bio i Sulejman Ugljanin. U svakom slučaju, nabrali bi još koji procenat. A Tadić, može da računa još na Rasima LJajića, neke mađarske stranke i eventualno SPO.

G 17: NE TVRDIMO PAZAR, ALI ĆEMO PREGOVARATI

U G 17 plus najpre tvrde da će imati mnogo više od pet odsto na sledećim izborima, ali i napominju da neće tvrditi pazar, već pregovarati o budućoj koaliciji. - Svi mi zajedno, dakle DS, DSS, NS, neke manje partije i stranke nacionalnih manjina, treba da uzmemo više od 50 odsto mandata. A premijera bi trebalo da da ona stranka koja osvoji najviše glasova. Naravno da ćemo pregovarati o budućoj koaliciji, ali mi nikada nismo računali da smo previše krupni, ali ni politički mrtvi, kako su to neki tvrdili - kaže Čedomir Antić, član predsedništva G 17 plus.

Jasno je da "mačka i miš" moraju zajedno ukoliko neće da radikali, koji su istina u padu, vode glavnu reč u Srbiji. Međutim, isto istraživanje pokazuje da je G 17 plus, po prvi put, dosegla famoznih pet odsto, kojim preskače skupštinski prag i uzima 15 mandata. Dakle, Dinkić će, ako je suditi po tom istraživanju, moći komotno da tvrdi pazar i sa Tadićem i sa Koštunicom. Pa, ko mu da više, imaće premijera.

Demokrate kažu da, uz svo poštovanje prema istraživačima javnog mnenja, rezultati ove agencije nisu onakvi kakvi će biti posle parlamentarnih izbora.

- Nemamo bojazan od skorog izlaska na izbore i toga da ćemo na njima biti poraženi. Naprotiv, očekujemo da vladajuća koalicija što pre raspiše vanredne parlamentarne izbore. A ni ne plašimo se da nećemo imati premijera u budućoj vladi, jer to za nas nije problem. Imaćemo dovoljno podrške građana - kaže Đorđe Todorović, portparol DS-a.

DSS ne strahuje za premijera
I u DSS-u su optimistični da će oni biti pobednici i, takođe, ne veruju u pomenuta istraživanja, a još manje da zavise od G 17 plus.

- Naš rejting će tek da raste, a opoziciji da pada. Pa, neće skoro izbori, videćete da ćemo imati više podrške među biračima. Uopšte ne strahujemo da ćemo izgubiti premijersko mesto. Demokratska stranka ne može sama da obrazuje vladu, a mi smo partija najvećeg koalicionog potencijala - kaže Đorđe Mamula, visoki funkcioner DSS-a. Upitan, ne misli li time i na koaliciju DSS-a i SRS-a, ističe da je odluka o udruživanju na stranačkim organima.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Hoće li Beograd uspeti da odloži narednu rundu pregovora
Predrag Simić: Nema trampe Kosova za ulazak u EU
Tadić i Koštunica u borbi za budućeg predsednika vlade
Reklamiranje Koštunice, a o trošku građana
 


     


FastCounter by LinkExchange