GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 4. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U izradi novi Zakon o sprečavanju sukoba na sportskim priredbama

Kažnjavaće se nasilje i van terena

Statistički podaci pokazuju da se smanjio broj krivičnih dela na sportskim terenima, a rapidno povećao izvan stadiona, na šire područje grada, izjavio je za Glas tužilac Zoran Jakovljević

BEOGRAD - Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama uskoro će se kažnjavati i nasilje na ulicama, van kruga sportskih terena. Razlog za izmenu ovog zakona su sve učestaliji sukobi navijača koji se završavaju tragično, poput ubistva navijača "Partizana" prošle nedelje, koji je na smrt izboden nožem na ugovorenoj tuči sa navijačima "Crvene zvezde". Tužilac Drugog opštinskog tužilaštva Zoran Jakovljević objašnjava da je za sada reč o izradi predloga za izmenu i dopunu pomenutog zakona.

- Zakon koji je trenutno na snazi sadrži brojne nedostatke. Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa čiji su zadaci izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Do sada je ta grupa utvrdila da postoji potreba za izmenama pomenutog zakona. Jedna od tih izmena odnosiće se i na domet zakona, odnosno, da se on proširi i van sportskih terena, u dolasku i odlasku sa utakmica. Statistički podaci pokazuju da se smanjio broj krivičnih dela na sportskim terenima, a rapidno povećao izvan stadiona, na širem području grada - izjavio je za Glas tužilac Jakovljević.

HULIGANIMA USLOVNE OSUDE

Uzročnici porasta broja sukoba na terenima, po rečima Jakovljevića, između ostalog jesu ti što pravosuđe pogrešno tumači određene odredbe zakona.
- Pre svega mislim na kaznenu politiku koju sprovode sudovi. Statistički gledano, sudovi u osuđujućim presudama masovno izriču uslovne osude. U Drugom opštinskom sudu u Beogradu u 2004. godini doneta je jedna osuđujuća presuda, a istražnom sudiji privedeno je 30 osoba. Tokom 2005. godine uslovno su osuđene dve osobe, a 41 privedena. To je veoma loš podatak. Na taj način se ne utiče da se huligani odvrate od namere da izvrše nasilje - upozorava naš sagovornik. Po njegovim rečima, kaznena politika evropskih zemalja prema navijačima koji prave nered na stadionima je oštra, a postupci koji se sprovode efikasni. - Rezultati takve kaznene politike dali su rezultate, a to su da nikome ne pada na pamet da izvrši neko krivično delo, ili ako ga učini zna da će zbog toga odgovarati - kaže Jakovljević.

DEMOLIRALI VAGON

Poslednji okršaj grupe navijača i policije dogodio se prekjuče u Mladenovcu, kad je nekoliko pijanih navijača Crvene zvezde demolirala vagon putničkog voza koji je krenuo iz Niša za Beograd. Posle intervencije, policija je iz voza izvela 72 huligana, od kojih je 13 maloletnika. Dan ranije, na stadionu Marakana u Beogradu desetak navijača crveno-belih prilikom nasilnog upada na stadion, sukobilo se sa obezbeđenjem stadiona. U tuči nije bilo teže povređenih ali je pričinjena velika materijalna šteta. Jedan od huligana je uhapšen, dok policija traga za ostalim učesnicima tuče.

Prema Jakovljevićevim rečima, domet zakona o sprečavanju nasilja u praksi je izuzetno mali, što predstavlja jedan od razloga zbog kojeg je broj incidenata na sportskim stadionima povećan.

- Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na utakmicama nije dobar, a ja sam odmah nakon njegovog usvajanja otvoreno izneo brojne zamerke. Na žalost, nakon tri godine njegove primene ispostavilo se da sam bio u pravu. NJegov domet u praksi pokazao se sasvim malim. Neprecizno je određeno šta se pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem podrazumeva, što je u praksi stvorilo mnogo poteškoća. Policija, tužilaštvo i sudstvo nisu bili u potpunosti sigurni šta je zakonodavac želeo da kaže - napominje Jakovljević. Po njegovim rečima, izmene koje će predložiti radna grupa upravo će se odnositi na preciznije definisanje ponašanja na stadionu.

Problem dokazivanja krivice
- U pogledu radnji izvršenja krivičnog dela pominje se "namera da se izazove nasilje". Mnogima nije bilo jasno da li se ta namera odnosila samo na ulazak u sportski teren ili na bilo koju drugu radnju. Recimo, možda je neko bacio nekakav predmet u rejon terena zato što je bio radostan, jer je tim za koji navija postigao pogodak, ili možda se neko skinuo i pokazao svoj polni organ upravo zbog sreće što je njegova ekipa postigla poen - objašnjava naš sagovornik. Izmenama će takođe, prema Jakovljevićevim rečima, biti preciznije definisani "učesnici sportskih priredbi".

- Osim što se suočavamo sa problemom dokazivanja krivice, sledeća dilema koja postoji u primeni kaznenih odredaba ovih zakona odnosi se na "fizički napad na učesnike sportskih priredbi". Član 2 ovog zakona jednostavno ne daje preciznu definiciju učesnika sportske priredbe - rekao je Jakovljević i istakao nezadovoljstvo radom policije i pravosuđa.

Izostale ozbiljne akcije
- Odeljenje za javni red i mir do sada nije sprovelo nijednu ozbiljnu akciju u smislu prikupljanja dokaza i identifikacije vođa kriminalnih huliganskih grupa. S druge strane, i sami smo bili svedoci da policija ili ne reaguje na nemire na stadionu, ili pretera u svojim reakcijama. Takođe, veliki broj osoba koje primenjuju zakon je nestručan. Neki su zalutali u pravosuđe, ili jednostavno dovedeni kako bi izvršavali političke odluke stranaka čiji su eksponenti u pravosuđu. Sudija i tužilac se ne postaje preko noći - rekao je Jakovljević. Prema njegovim rečima, "zakon ima i druge nedostatke koji opet imaju indirektnog uticaja na broj izvršenih dela".

- Jednostavno, zakon onima koji ga direktno primenjuju nije dao sredstva za tu primenu. Na primer, rad redarskih službi. Tu ima nekoliko članova koji su potpuno neprimenjivi. Jednostavno, kad su u pitanju utakmice povećanog rizika sasvim je sigurno da bez detaljnog pretresa lica koja ulaze u sportski objekat nije moguće sprečiti unošenje alkoholnih pića ili pirotehničkih sredstava. Svima je poznato da poslove bezbednosti mogu da vrše ovlašćena službena lica. Međutim, pripadnici redarske službe na stadionima po pravilu jesu penzioneri koji su zaposleni preko raznoraznih studentskih zadruga. U najvećem broju slučajeva imamo lica koja su potpuno nestručna i nesposobna da obavljaju te poslove. Suština jeste da se u borbi protiv nasilja na stadionima koriste preventivne mere. Ako dođemo u situaciju da se bavimo posledicama, mi smo već poraženi - ističe Jakovljević.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

U izradi novi Zakon o sprečavanju sukoba na sportskim priredbama
Tragedija porodice Berendika u beogradskom naselju Kumodraž
Ponovo odbijen zahtev za pritvaranje Glavaša
Supružnici stradali od struje