GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 4. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar Kojadinović najavljuje 50 izmena Zakona o radiodifuziji

Plašim se prodaje frekvencija

Izmene i dopune Zakona odnose se na sastavljanje kriterijuma za dodelu frekvencija, a odrediće se kome je odgovoran Savet RRA i zaveće se red u etru, u kom ne sme da bude privilegovanih

BEOGRAD - Najbitnije od svih izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji jesu one koje se donose na uspešno i jasno sastavljanje kriterijuma za dodelu frekvencija. Zatim, moramo tačno odrediti kome je odgovoran Savet Republičke radiodifuzne agencije i da konačno zavedemo red u etru, u kom ne sme da bude privilegovanih - rekao je za Glas ministar kulture i medija Dragan Kojadinović i najavio da očekuje da će više od 50 izmena i dopuna ući u skupštinsku proceduru početkom septembra.

Veliki broj izmena i dopuna Zakona predložili su članovi Saveta RRA.

- U izmenama i dopunama Zakona se nalazi čak deset predloga koje su oni inicirali, dok smo mi dali oko 40. Svađa između nas je nastala onda kad mi nismo hteli da budemo njihov puki servis. Oni ne mogu da budu nedodirljivi da rade šta hoće. Takve stvari više nikom ne bi smele da padnu na pamet - kaže Kojadinović.

Problem koji sada može da nastane, objašnjava Kojadinović, jeste da "neka nepostojeća televizija dobije frekvenciju i posle tu istu frekvenciju proda za 10-20 miliona evra.

- Neko će reći sve su to evropski zakoni. Ali treba napomenuti da kod nas nije situacija kao u Evropi jer ovde i dalje vladaju neka druga pravila. Tako da džaba nama evropski zakoni ako ćemo ih koristi za trange-frange srpska posla - istakao je ministar.

On je rekao da od svih poslanika u Skupštini Srbije traži da čuju glas Oebsa, Saveta Evrope, strukovnih udruženja i da dobro pročitaju ove izmene i dopune zakona.

- Mediji ne smeju da budu tema bilo kakvih političkih dogovora. Poručio bih svima da ostave medije na miru. Mada, s druge strane, mediji ne mogu da budu nedodirljivi jer je poznato kako su oni opasno oružje u nekoj borbi. Setite se slučaja sa CNN-om kad je bombardovana Srbija - upozorio je Kojadinović. On smatra da ovde nije problem samo u elektronskim medijima već i u štampanim.

- Na primer, zašto nisu privatizovane Večernje novosti i kako to da se prešlo preko pretnji upućenih Vladi Divcu? Dokle će se sve to odvijati pod velom misterija i tajni? - kaže Kojadinović.
Zamenik predsednika saveta RRA Aleksandar Vasić rekao je da ovo telo nije i ne može biti ovlašćeni predlagač Zakona, kao i to da ne bi komentarisao najavljene izmene i dopuna Zakona koje predlaže Ministarstvo kulture i medija dok se zvanično ne objave.

- O ovom pitanju do sada nismo davali nikakve izjave i želimo da na tome ostane - bio je kratak Vasić.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Država opet kasni da završi skladište gasa Banatski Dvor
Ilić: U Srbiji na hiljade tajkuna
Cenovnici mobilne mreže 063 i 064 zavise od zona u koje su zemlje svrstane
"Zastava" da proizvodi skutere
Ministar Kojadinović najavljuje 50 izmena Zakona o radiodifuziji
Nezapamćeno nevreme zahvatilo bolnicu u Kladovu
Javni radovi - još jedna mogućnost za smanjenje broja zaposlenih u Srbiji
Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" počinje danas u manastiru Kalenić
Feljton : Klan koji je pojeo svog vođun