GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Amerikanci ubili 48 talibana

Najmanje 48 talibanskih pobunjenika i dvojica savezničkih vojnika, čiji se identitet ne navodi, poginuli su u borbama u južnom delu Avganistana, saopštila je juče vojska SAD, a prenose agencije. Prava bitka, jedna od najvećih posle pada talibanskog režima, započela je kasno preksinoć, kada su avganistanske i međunarodne snage napale grupu od osam do deset talibana u severnom delu provincije Kandahar, a trajala je četiri sata, prenela je agencija AP. "Neprijateljski vojnici su pokušali da pobegnu iz te oblasti, ali su se onda udružili sa obližnjom jedinicom. Avganistanske i koalicione snage napale su ih zajedničkom vatrom i ubile, procenjuje se, 48 ekstremista u borbi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su dvojica vojnika koalicionih snaga poginuli, a da je još jedan ranjen, iako je u prvim izveštajima rečeno da niko od pripadnika snaga koje predvode SAD nije stradao u ovoj akciji. Sa jučerašnjim pogibijama, broj ubijenih pobunjenika u proteklih nekoliko dana popeo se na oko 200.

Bitka se dogodila severno od Kandahara koji je bio uporište Talibanskog režima, ali i pobunjenika koji su se osamdesetih borili protiv sovjetske okupacije. Ofanziva savezničkih snaga usledila je kao odgovor na poziv drugog čoveka Al kaide Al Zavahirija da pobunjenici u Avganistanu pojačaju napade na savezničke vojnike, pre svega na Amerikance i da počnu da primenjuju taktiku iz Iraka - samoubilačke napade i postavljanje bombi. U mnogim avganistanskim provincijama talibani su ojačali poslednjih meseci i preuzeli lokalnu vlast.

Priredio: M. Ž. L.


vesti po rubrikama

^svet

Palestinski ekstremisti napali izraelski vojni punkt u Gazi
Dečja žurka u kraljevskoj palati
Amerikanci ubili 48 talibana
 


     


FastCounter by LinkExchange