GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dečja žurka u kraljevskoj palati

Britanska kraljica Elizabeta Druga napravila je juče u svojoj rezidenciji u Bakingemskoj palati, rođendansku žurku za 2.000 mališana, koje su u vrtu dočekali glumci maskirani u lutke poznatih junaka dečje književnosti. Deca su se uz tradicionalno britansko piće, čaj, ali i specijalitete koje je za njih spremio poznati kuvar Džejmi Oliver, družila sa Vini Puom i njegovim drugarima, Beli zec i Alisa, Meri Popins, a žurku je prenosio i BBC.

Elizabeta Druga slavi ove godine 80. rođendan, a zanimljivo je da ona ima čak dva rođendana. NJen pravi datum rođenja je 21. april, ali zvanična proslava se održava u prvoj, drugoj, a ponekad i trećoj suboti u junu. Ove godine, britanski praznik - rođendan kraljice, proslavljen je 17 juna.

Zanimljivo je da je običaj "zvaničnog" proslavljanja rođendana, u Velikoj Britaniji započet iz praktičnih razloga. Vladari koji su se rodili u zimu, često su imali problema s hladnoćom i vlažnim vremenom, tako da nisu mogli da organizuju blistave parade na otvorenom, koje njihovi podanici toliko vole. Kralj Edvard Sedmi, koji je rođen 9. novembra, prvi je uveo ovaj običaj, i iz praktičnih razloga pomerio proslavu svog rođendana, koji su se tokom njegove vladavine, uz svu kraljevsku pompu, slavili u maju ili junu.

Naslednici Edvarda Sedmog su imali tu sreću da su se rađali u sunčanim i suvim mesecima, ali je otac sadašnje kraljice, Džordž Šesti, koji je rođen polovinom decembra, ponovo uveo proslavljanje dva rođendana i pomerio svoju "žurku" u jun, zbog lepog vremena i od tada je običaj "zvaničnog" rođendana, ponovo uveden.

Priredio:M. Ž. L.


vesti po rubrikama

^svet

Palestinski ekstremisti napali izraelski vojni punkt u Gazi
Dečja žurka u kraljevskoj palati
Amerikanci ubili 48 talibana
 


     


FastCounter by LinkExchange