GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Palestinski ekstremisti napali izraelski vojni punkt u Gazi

Bitka u pustinji odnela pet života

U sukobu stradala dva izraelska vojnika i trojica ekstremista

U jučerašnjem sukobu na granici Izraela i pojasa Gaze, pod kontrolom Palestinaca, kod prelaza Kerem Šalom, poginulo je najmanje pet osoba, tri naoružana Palestinca i dva izraelska vojnika, prenose agencije. Posle napada, desetine izraelskih tenkova i oklopnih vozila i stotine vojnika, podržane jurišnim helikopterima, ušle su nekoliko stotina metara u pojas pod palestinskom kontrolom, ali novih sukoba nije bilo, dok Palestinci ali i svet očekuju izraelsku odmazdu za smrt vojnika.

Hamas udara
Jučerašnji napad bio je najteži od povlačenja izraelskih trupa i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze i prepuštanja te teritorije palestinskim vlastima. Do napada je došlo rano ujutru, kada je grupa od sedam naoružanih ekstremista, koji su prokopali tunel od palestinske teritorije do kontrolnog punkta izraelske armije, granatama i pešadijskim naoružanjem napala izraelske vojnike. Dva vojnika su poginula na licu mesta, a još četvorica su ranjena, od kojih jedan teže. Izraelci su uzvratili vatru i ubili tri napadača, dok su četvorica uspeli da umaknu. Ulazak izraelskih trupa na palestinsku teritoriju obrazložen je potragom za ulaz u tunel, kroz koji su napadači ušli, ali i pretragom terena u potrazi za skrivenim oružjem ili drugim tunelima.

Odgovornost za napad preuzeo je Narodni komitet otpora (Palestine), organizacija koja okuplja nekoliko ekstremističkih grupa, a podržava je i vladajuća palestinska partija Hamas. Vojno krilo Hamasa, Izadin al Kasam izdalo je saopštenje da je pomoglo da se izvede napad, u kome su učestvovali pripadnici koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija Narodni komiteti otpora (NKO). Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da smatra Palestinsku upravu odgvornom za taj incident. Održane su takođe konsulacije generalštaba i očekivalo se da šef armije Dan Haluc preporuči vladi "ozbiljan odgovor" na napad.

Uvod u pregovore
Palestinske militantne grupe su rekle da je napad odgovor na prošlomesečno ubistvo vođe NKO Džamala Abu Samhadane i druge vazdušne udare na grupe koje ispaljuju rakete iz pojasa Gaze na južni Izrael. U međuvremenu, izraelska armija je saopštila da ne stoji iza napada u kome je poginuo Abu Samhadane. Hamas je 9. juna prekršio prekid vatre posle čitavih 16 meseci zatišja, u znak odmazde za pogibiju sedam članova palestinske porodice na jednoj plaži u pojasu Gaze, na dan žestokog izraelskog granatiranja.
Napad je izveden uoči najavljene pregovore lidera Hamasa, koji su pobedili na nedavnim izborima i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji se nalazi na čelu organizacije Fatah. Mahmud Abas važi za umerenog političara, koji se protivi svakom obliku nasilja, i koji se zalaže za pomirenje Palestinaca i Izraelaca. U poslednjih nekoliko meseci dogodilo se nekoliko oružanih sukoba između palestinskih snaga bezbednosti, koje su pod kontrolom Abasa i Fataha sa pripadnicima milicije Hamas.

Dolazak na vlast Hamasa doneo je do uskraćivanja međunarodne finansijske pomoći palestinskoj autonomiji, jer međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim Državama, označava Hamas kao terorističku organizaciju. Zapad se nalazi pred velikom dilemom da li da prizna pobedu ovog pokreta, koji je vlast osvojio demokratskim putem ili da potpuno izoluje Palestince. Problem je i što uskraćivanje pomoći može još više otežati položaj umerenog Abasa i ojačati ekstremističke grupe, koje će iz redova osiromašenih Palestinaca još lakše regrutovati borce..

M. Ž. Lazić


vesti po rubrikama

^svet

Palestinski ekstremisti napali izraelski vojni punkt u Gazi
Dečja žurka u kraljevskoj palati
Amerikanci ubili 48 talibana
 


     


FastCounter by LinkExchange