GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dinkić: Do Mladića uz pomoć EU i Amerike

BEOGRAD - Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je juče da će narednoj sednici Vlade Srbije prisustvovati predstavnici svih bezbednosnih struktura u zemlji, u okviru priprema za predstavljanje akcionog plana Srbije za saradnju s Haškim tribunalom polovinom jula u Briselu, prenosi Beta.

Govoreći na sednici Glavnog odbora G17 plus u Beogradu, on je rekao da ga je kao ministra finansija premijer Vojislav Koštunica obavestio da je na sednicu vlade pozvao "strukture koje imaju odgovornost da se završi saradnja s Tribunalom".

- Na lociranju Ratka Mladića treba da zajednički rade vojne, policijske i druge bezbednosne strukture. Treba da se napravi poseban akcioni plan, koji će Koštunica prezentovati u Briselu. Treba da pokušamo da sa Evropskom unijom i SAD rešimo ovaj problem, istakao je Dinkić.

Govoreći o prioritetima G17 plus na političkoj sceni Srbije, Dinkić je rekao da je neophodna saradnja svih stranaka demokratskog bloka oko zajedničkih ciljeva - povećanja standarda, priključenja EU, jačanja srpske pozicije u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i izradi novog ustava.

- Treba da razgovaramo s Demokratskom strankom, Demokratskom strankom Srbije i svima u demokratskom bloku o zajedničkom političkom programu, i borbi protiv šovinizma Srpske radikalne stranke. Veliki broj apstinenata moramo da pokrenemo da daju glas demokratskom bloku kada dođe vreme za nove izbore, naglasio je Dinkić.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, on je rekao da Srbija umesto insistiranja na maksimalističkim zahtevima, mora pojačati svoju poziciju vodeći realnu politiku i tražeći fazni pristup razgovorima o budućem statusu te pokrajine.

Prema njegovim rečima, Srbije treba da se u fazama sporazume sa Albancima o visokom stepenu lokalne samouprave, bezbednosti Srba i posebno njihove crkvene imovine, po uzoru na status koji manastiri imaju na Svetoj gori.


vesti po rubrikama

^politika

Referendum o poverenju Ugljaninu u Novom Pazaru - drugi put
Neminovna koalicija u Medveđi
Vojislav Koštunica danas u Londonu kod britanskog premijera
Dinkić: Do Mladića uz pomoć EU i Amerike
 


     


FastCounter by LinkExchange